Gode gamle Søren Kierkegaard sagde det så godt: ”Livet skal leves forlæns, men forstås baglæns”.

Det kunne også have være undertitlen på Alice Adams' Uovervindelig sommer. Her følger vi fire gode venners liv gennem tyve år. Både i opgangstider, men også når livet pludselig bliver hårdt og vanskeligt. I starten er de unge og tror på fremtiden, tror på alle de mange muligheder, der ligger foran dem. Senere, da de er kommet op i trediverne, har virkeligheden indhentet dem på godt og ondt. Her begynder de at reflektere over alle de valg, de har taget i livet. Nogle skete mere ved en tilfældighed end efter nøje udtænkte planer. Og det lille ”hvad nu hvis…” dukker derfor op. Måske kunne de have valgt noget andet undervejs, og udfaldet havde ændret sig radikalt. Romanen handler kort sagt om den vanskelige overgang fra tidlig ungdom og videre ind i det, vi kalder voksentilværelsen med børn, parforhold og karriere.

Romanen forløber som sagt over tyve år. Vi får kun små øjebliksbilleder fra de fire personers liv. Verdenshistorien forløber uforstyrret udenfor bogen. Kun finanskrisen i 2008 sender sine dønninger ind i personernes liv. Faktisk får vi kun det lidt at vide, som det er nødvendigt for, at vi kan følge med i de valg og de skift, der sker i personernes liv undervejs. Romanen kunne uden besvær være svulmet op til et værk i flere bind, hvis vi skulle have været tættere på.

Uovervindelig sommer er sådan en roman, der fungerer perfekt til en regnvåd ferie. På med slumretæppet, mobilen på lydløs og så masser af tid til at lade sige drage ind i en anden verden og møde nogle spændende nye mennesker. Det er en ”feel good”-bog, der ikke vil forstyrre nattesøvnen, hvis man da vel og mærke kan lægge den fra sig, når man først er begyndt.