Fordybelse i en overfladisk branche

Den halvårlige modeuge er lige rundt om hjørnet, og det medfører muligheden for at stille skarpt på moden og dens til tider overfladiske univers. Modeverdenen forbindes nemlig tit med en tom dyrkelse af skønhed, men faktisk tilbyder den også fordybelse og refleksion.

“Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.” - Coco Chanel

Særligt bøger om mode er med til at skabe fordybelse. Interessante bøger, som med billeder og ord fortæller om samtidens tendenser, innovative designere og provokerende fotografikunst, tilfører moden substans og kan give læserne stof til eftertanke.
Derfor har vi nederst i indlægget samlet fem bud på interessante bøger om mode.

Hvis du gerne vil finde mere inspiration til modebøger, kan du se en oversigt over 25 must-read modebøger, som Rikke Ulsøe, der er modeskribent og cand.mag. i dansk, har udvalgt. På listen finder du blandt andet bøger som How to be Parisian, der forhandles her på siden.

Dress Scandinavia

Dress Scandinavian

Af: Pernille Teisbæk

Som et af Danmarks førende stilikoner, hvis stil er foreviget af Vogues street style fotografer, er Pernille Teisbæk den helt rette kvinde til at guide til den eftertragtede skandinaviske stil. I denne bog giver hun brugbare stiltips samt en top 10 over de bedste skandinaviske brands. Bogen er ikke kun en stilguide, men også et nutidigt billede på den minimalistiske stil med et skævt twist, som præger nordisk mode på catwalken såvel som i gadebilledet.

Maúd Bertelsen: modellen med de 100 ansigter

Maúd Bertelsen: modellen med de 100 ansigter

Af: Jens Eichler Lorenzen

De fleste har hørt om supermodeller som Twiggy, Cindy Crawford og Kate Moss, men færre kender nok Maúd Bertelsen – indtil nu. I denne bog fra 2016 kastes der lys på Danmarks første supermodel, som indtog modeverdenen i 1960’erne og 70’erne. Som succesen tog til, og hun optrådte i flere internationalt anerkendte modemagasiner, fik hun tilnavnet ”Modellen med de 100 ansigter”. I denne bog får læseren mulighed for at se Maúds store spændvidde og høre hendes personlige beretninger.

Nordic Fashion Studies

Nordic Fashion Studies

Af: Peter McNeil, Louise Wallenberg

I denne antologi bidrager en række eksperter med et syn på mode, der udfordrer den gængse forestilling om mode som simpel beklædning. Ved at udforske og undersøge forskellige aspekter ved moden tilbydes læseren tankevækkende stof og nye måder at tilgå mode på. Bogens bidragsydere gør mode til genstand for akademisk forskning, hvor emner som kropsopfattelse, forbrugeradfærd, kulturelle fællesskaber og socioøkonomi behandles.

Smart

Smart

Af: Frederikke Cæcilie Toftsø, Sidsel Alling

Bag bogen Smart er de to modebloggere Frederikke Cæcilie Toftsø og Sidsel Alling, der driver henholdsvis Fredes blog og Fashionpolish. Ofte associeres ordet ”smart” med tidens tendenser, men ifølge de to bloggere er det snarere smart at finde ens egen stil, som fremhæver personlighed og kropsform. I bogen tages læseren under kyndig vejledning til netop det gennem bloggernes egne erfaringer samt tips, som de har akkumuleret gennem flere år i modebranchen.

Dansk på mode

Dansk på mode

Af: Marie Riegels Melchior

Dansk mode er omdrejningspunktet i denne bog skrevet af Marie Riegels Melchior, der har en ph.d. i design og fashion history fra Kunstakademiets Arkitektskole. Hun undersøger dansk mode og dens historie ved at analysere udviklingen siden 1950’erne. Undervejs gøres læseren klogere på danske modevirksomheder, tidligere regeringers politik, interviews med danske designere og meget mere. Bogen giver med andre ord et bredt og kontekstuelt billede af dansk modes fortid, nutid og fremtid.