Som så mange andre blev jeg virkelig grebet og draget ind i denne fantastiske skildring af en families forfald og alt, hvad der kan medfølge af et dødsfald i familien. Allerede efter få sider var det, som om man var landet midt i denne families kæmpeproblemer.

Der er flere aspekter i historien: Først og fremmest handler det om det at miste et barn, som jo er noget at det værste man kan udsættes for som forældre. Det tærer på forholdet, kærligheden, troen på hinanden, men også på ens familie og arbejdsforhold. Men også den fantastiske beskrivelse af forholdet mellem tvillinger, i denne bog det specielle bånd, der især findes mellem enæggede tvillinger. Ja, nærmest en symbiose. Jeg er selv tvilling (dog tveægget) og kunne mange gange i historien nikke genkendende til de mange beskrivelser af tvillingepigernes indbyrdes forhold. De har ofte nok i sig selv, og forældrene kan bare følge det hele fra sidelinjen som passive tilskuere. For slet ikke at nævne forholdet til hunden, som jo beskrives på blændende vis.

Familen vælger at at flygte væk fra dagligdagen i håb om at redde den overlevende tvilling, ægteskabet og hele livslysten. Man kan næsten som læser fornemme, hvordan det er at bo ude på en øde ø, hvor vind og vejr bestemmer, hvor længe man kan være isoleret fra alt og alle. Den er også en perfekt kulisse til hele historien og alle beskrivelserne med genfærd, spøgelser og uforklarlige ting, som familien oplever i deres hverdag. Imens kommer der mange sandheder på bordet, som kun er et ekstra krydderi til et begyndende forlist ægteskab.

Som læser synes jeg, ens sympati skifter et par gange undervejs i fortællingen mellem de hårdt ramte forældre. Ligeledes beskrives også en barsk historie om børn, der er "anderledes", og hvor let de bliver udsat for en næsten utålelig hverdag med mistrivsel og mobning i skolen. Og hvor godt denne tvilling trods alt tackler det at have mistet sin søster, allierede og bedste ven - og så at blive slæbt ud på en øde ø, hvor der kun er rotter, sæler og havets fugle som selskab, og hvor den eneste trøst er familiens trofaste hund. 

Der er mange steder i fortællingen, hvor man sidder næsten åndeløs af spænding som læser og bare må læse side efter side uden at kunne lægge bogen fra sig bare et øjeblik. Og jeg må sige, at først til allersidst i bogen går det op for mig som læser, at afslutningen er en helt anden end forventet. Endnu en gang skifter sympatien over til den anden forældre, og der en slags happy ending trods alt med familiens hund, som de genforenes med efter så mange hårde strabadser.

Alt i alt en blændende god og medrivende bog, hvor man som læser fastholdes i flere forskellige intriger, der foregår samtidig og gennemgående i hele bogen. Og ikke mindst disse ubeskrivelige og "mystiske" tvillingebånd, som rent faktisk findes, og her i bogen beskrives på blændende vis. Men også hvordan et ægteskab kan smuldre og sygne hen på uhyggelig vis.

Faldet udkommer 30. august

Læs et kapitel af Faldet og et interview med forfatteren S.K. Tremayne i den gratis e-bog