Uovervindelig sommer er en debutroman af Alice Adams (f. 1975). Første gang, vi møder de fire hovedpersoner - nemlig søskendeparret Lucien og Sylvie samt Benedict og Eva - er, da de afslutter deres tre år på college i Bristol i 1995. Siden følger vi dem mere eller mindre hver for sig i tykt og tyndt, til ringen atter sluttes tyve år senere, hvor de alle fire atter er samlet på en strand i Dorset.

Bogen har to hovedtemaer. På den ene side beskrives det liv, man har som studerende, som på mange måder er ret så ukompliceret og sorgløst. Livet ligger åbent for én. Ung og ubekymret. Man har let ved at få venner, og samtidig kommer man i en årrække tæt på hinanden. Så kommer den endelige sluteksamen, og vejene skilles. For nogen mere eller mindre for evigt. Dertil det svære spørgsmål - og hvad så? Skal man holde et sabbatår og realisere sig selv og sine drømme eller få et arbejde og derved tjene penge, så man kan få de materielle goder, man hidtil har været foruden. Endelig kan man påbegynde en længerevarende uddannelse. Sådan forholder det sig også for vores fire venner, der hver for sig gør deres forskellige valg. Dertil kompliceres venskaberne af skjult kærlighed lidt på kryds og tværs. Ungdommelige hæmninger, fuldskab og andre tiltag, hvor man som ung skal prøve verden af. Impulsive handlinger og andre uovervejede beslutninger, der let kan få store konsekvenser, som følger en resten af livet. Men - rigtig væk fra hinanden bliver de aldrig. Slet ikke i vor elektroniske tidsalder.

På den anden side hvorledes præger årene efter studietiden én. Hvad, der gik godt i skolen, behøver ikke at være en fordel bagefter. Hvem var den hårde kerne, som man prøvede at holde sig venner med, og hvordan ændrede det sig, når man kom ud i det virkelige liv. Hvornår bliver man voksen? Som årene går, opdager de, at verden ser helt anderledes ud, når man runder de tredive. Verden ser i hvert fald anderledes på én. Selv om man ikke føler sig gammel, vil en teenager nu mene, at det er man, og langsomt påvirkes man af de erfaringer, tiden giver.

Dette er bogens to hovedtemaer, som så ind i mellem kompliceres af, at det er de forkerte, der får hinanden. Hvad, man havde af planer som ung, bliver sjældent realiseret, men hvis venskaber kan overleve de livskriser, som de hver for sig har gennemgået, kan det ende ret så lykkeligt.

I midten af 1990'erne kom vendingen chicklit. Den omhandler den specielle boggenre af bøger, der bliver skrevet af kvinder fortrinsvis målrettet til kvinder. Selv om vendingen af nogen opfattes nedsættende, har den vist sig umådelig populær. Uovervindelig sommer kan uden besvær komme ind under denne genre. Det understøttes også af, at forfatteren i sine taksigelser på sidste side takker ikke mindre end sytten kvindelige læsere, agenter, redaktører og venner. (Der er dog også nævnt tre-fire mænd).

Så hvis man er fan af denne litteraturgenre, er her et oplagt valg til en bog, der kan lynlæses i sommerferien. Hører man omvendt ikke til denne gruppe, kan det dog ind i mellem være svært at sluge nogle af de beskrevne lommefilosofiske betragtninger med deres overdrevne indforståede sentimentalitet.

Apropos navnet på forfatteren Alice Adams, så var det tillige titlen på en bog af Booth Tarkington, der fik Pulitzerprisen for bedste roman i 1922. Men denne debutbog får den næppe.