Jo Jacobsen blev indlemmet i en af landets rigeste familier, da hun i 1906 giftede sig med Carlsberg-arvingen Vagn Jacobsen, selvom det egentlig var hans far, Carl, som havde et godt øje til hende og omvendt. Ægteskabet blev da også alt andet end fredfyldt, for den unge bryggerfrue var stærkt præget af tidsånden og gik ind i kvindekampen, kæmpede for kvinders ret til fri abort, agiterede ivrigt for seksualoplysning, var forfatter og blev en af landets første psykoanalytikere. På det tidspunkt var hun for længst blevet skilt igen og havde udleveret sin tidligere svigerfamilie i en række skandaløse nøgleromaner.

Dorthe Chakravarty fortæller i biografien Jo – Carlsbergfruen, der gik sine egne veje for første gang hele historien om en af kvindesagens tidlige danske forkæmpere og en af de mere kontroversielle skikkelser i det 20. århundredes danmarkshistorie. Tirsdag d. 5. april besøger hun vores boghandel på Bornholm for at berette om Jo Jacobsen og om arbejdet med bogen.

Historien om Jo Jacobsen er blandt andet blevet berørt i Lea Korsgaards bog Orgasmeland om de første danske psykoanalytikere og kredsen omkring foreningen Sexpol, som blev startet af den tyske flygtning Wihelm Reich i mellemkrigsårene i København og blev bandlyst af sin samtid. Jo Jacobsen var involveret i arbejdet i starten, men tog siden afstand fra foreningen, da der gik kult i den og Reich blev hyldet som en patriark.

Dorthe Chakravarty er uddannet historiker med speciale i mad- og kvindehistorie. I en årrække var hun vært og tilrettelægger på P1’s ugentlige magasin Alle Tiders Historie, og hun arbejder stadigvæk som freelancer for DR, samtidig med at hun skriver artikler til en række aviser og tidsskrifter. I anledning af 100-året for kvinders stemmeret sidste år skrev hun bogen Tjenestepigerne, hvori hun påviste at det i lige så høj grad var et spørgsmål om kasse som om køn, da kvinder og andet tyende blev borgere på lige fod med andre i samfundet. Tidligere har hun foregrebet byhave-trenden i sin bog Selvforsynende på 1. sal.

Jo – Carlsbergfruen, der gik sine egne veje udkommer 16. marts. Læs mere

Foredraget finder sted i William Dams Boghandel, Store Torv 7, Rønne, tirsdag d. 5. april kl. 18 og er støttet af Statens Kunstfond.

Facebookevent