5. maj 2015 markerede Danmark 70-års-dagen for befrielsen, men der var et sted i landet, hvor kirkeklokkerne ikke bimlede, lysene ikke kom i vindueskarmen, og flagene blev nede. På Bornholm blev tyskernes besættelse nemlig først afsluttet med tunge bombardementer af Rønne og Nexø 7. og 8. maj, og herefter besatte den sovjetiske hær øen i 11 måneder. Først på dagen i dag, d. 5. april 1946, blev Bornholm frit igen, da Sovjetunionen forlod den strategisk vigtige ø.

Den del af historien om besættelsestiden har længe været ukendt af de fleste danskere, men i aften viser DR en dokumentar om den sovjetiske besættelse af Bornholm, og hvis man har lyst til at vide mere – og det synes vi jo som bornholmsk boghandel at man bør – så anbefaler vi tre bøger, der på hver deres måde behandler emnet.

Jesper Gaarskjær: Bornholm Besat

Journalisten Jesper Gaarskjærs bog om hvordan Bornholm belejligt blev glemt af de danske politikere, mens stormagterne delte Europa mellem sig efter krigen, er blevet et standardværk. Gennemresearchet med interviews med mange af dem der selv oplevede såvel den tyske som den sovjetiske besættelsesmagts overgreb, og med ny indsigt i de overvejelser der lå bag det officielle Danmarks tavshed.

Pjotr Kotov: Øen og landet

Med den russiske journalist Pjotr Kotovs roman får man til gengæld mulighed for at sætte sig ind i, hvad der foregik i hovederne på de sovjetiske soldater der blev sat ind på den lille ø i Østersøen. Kotov har bygget sin roman på Bent Jensens historiske værk Den lange befrielse, men har også selv været i arkiverne for at finde nye oplysninger om, hvor vigtig Bornholm var for Sovjetunionen. Men først og fremmest handler det om de mennesker der blev berørt af krigen, ikke mindst et ungt par der uforvarende forelsker sig i hinanden, og alt det kommer til at sætte i gang.

Kirsten & Anna Margrethe Kjærgaard: Mit Hus

I en fin billedbog af den prisbelønnede illustrator Anna Margrethe Kjærgaard fortælles historien om bombardementerne 7. og 8. april 1945 i børneperspektiv af hendes mor. Kirsten Kjærgaard boede i Nexø og husker hvordan familien pludselig måtte rømme deres hus, og om usikkerheden hos forældrene og hende selv. Anna Margrethe Kjærgaard modtog Kulturministeriets Illustratorpris 2015.