Forfatteren Kenneth Bøgh Andersen fortalte torsdag aften i William Dams Boghandel om sine populære gyserromaner og superheltehistorier for et publikum af børn, unge og voksne med fantasien intakt.

”Se, sådan noget som det her, det synes jeg jo er enormt fedt!” udbryder Kenneth Bøgh Andersen og peger begejstret op på det billede af syndere i Helvede der pines af slanger på Gustave Dorés illustration til Den guddommelige komedie. Det lettere morbide udsagn får lov at hænge i luften over hovederne på tilskuerne et øjeblik, inden han går videre og forklarer hvad det er ved det, han synes er så enormt fedt.

Kenneth Bøgh Andersen er nemlig ikke bare en mand med en lidt bizar fetisch, han er en af Danmarks allermest populære børne- og ungdomsforfattere de sidste 15 år. Det er han ikke mindst blevet, fordi han i sine bøger piller ved nogle af de helt store spørgsmål de fleste på et eller andet tidspunkt i deres ungdom har stillet sig selv om godt og ondt, og hvor sort/hvidt det i virkeligheden er når det kommer til stykket. Og det gør Kenneth Bøgh Andersen med afsæt i klassiske værker som netop Dantes beretning om en rejse gennem de tre dødsriger. Den har dannet udgangspunkt for gyserserien Den Store Djævlekrig, som han i aften er i boghandlen for at fortælle om i forbindelse med udgivelsen af femte bind, Den Faldne Engel. Gyserserien er nok rettet mod et yngre publikum, men det betyder ikke at voksne ikke også læser den, for der er masser at komme efter i bøgerne.

”Har du så også været inspireret af Bibelen,” vil en ung fyr i publikum vide?

”Ja,” svarer Kenneth Bøgh Andersen, ”jeg har læst meget i Bibelen, ikke fra ende til anden, sådan tror jeg slet ikke det er meningen at man skal læse en bog som den, men jeg har brugt mange af historierne.”

Blandt andet tolker Kenneth Bøgh Andersen på myten om Abraham der af Gud bliver bedt om at ofre sin søn, Isak, for at teste Abrahams tro på Gud.

”Det er en grusom historie, og han bliver jo først standset da han står med kniven løftet over sit eget barn. Men det sjove er at det er faktisk ikke Gud selv der viser sig og standser det, det er en engel.”

Og det giver Kenneth Bøgh Andersen mulighed for at fortælle det som en historie hvor Gud har sat forehavendet i gang for at teste Abraham, men så glemt alt om det fordi der er så meget andet han skal tage sig af, så en engel bliver nødt til at få det stoppet, før det går galt.

Den Store Djævlekrig er dog ikke en blasfemisk serie, slår Kenneth Bøgh Andersen fast. Det kan godt være at der bliver pillet ved nogle forestillinger om hvad der er godt og ondt, og at Djævlen faktisk viser sig slet ikke at være så slet en fyr, men også bare opfylder sin rolle i det store spil. Derfor har den manuskriptforfatter som Kenneth Bøgh Andersen for tiden snakker med om en mulig tegnefilmatisering af serien, da også helt oprigtigt set en mulighed i at skaffe finansiering af filmen i selveste det amerikanske bibelbælte – trods fortællingens kontroversielle sider.

Før det nåede så vidt for Kenneth Bøgh Andersen som at han snakkede med amerikanske manuskriptforfattere og havde i tusinder af loyale fans, måtte han dog kæmpe med skriveriet i en del år. Som indledning på foredraget viser han et brev han har fået fra det forlag han sendte sine første manuskripter ind til.

”Jeg skrev en bog og sendte den ind, og den sagde de nej til. Så skrev jeg en ny og sendte den ind – og den sagde de så også nej til. Men så skrev en bog til og sendte den ind... og den sagde de nej til. Og sådan kunne jeg blive ved i lang tid, for sådan blev det ved i flere år.”

Men forlaget kunne alligevel godt se et potentiale i den unge forfatterspire og bad ham om at blive ved med at skrive og sende manuskripterne ind, og det endte med at han debuterede med hele tre bøger på en gang, nemlig trilogien Slaget i Caïssa i 2000. Siden er der kommet godt 40 titler til, hvor serien Den Store Djævlekrig bare er en del af værket.

Forfatteren runder nemlig af med at fortælle om andre sider af sit forfatterskab. Dels fortæller han om den enkeltstående ungdomsroman Tempus Fugit, dels fortæller han om Antboy. Serien om den lidt kiksede tissemyresuperhelt med de voldsomme kræfter og det ætsende syretis er en bestseller blandt de 8-13-årige, og der er indtil videre lavet to spillefilm baseret på bøgerne med en tredje på vej næste år.

Efter foredraget signerer Kenneth Bøgh Andersen sine bøger og taler med de fremmødte fans, inden han skal afsted med færgen hjem.

Efterårssæsonens to sidste forfatterforedrag i William Dam Bog & idé er med journalisten Jakob Sheikh tirsdag d. 3. november, hvor han fortæller om de unge, danske syrienskrigere han har skrevet om i bogen Danmarks børn i hellig krig. Onsdag d. 11. november interviewer Winni Grossbøl forfatteren Dennis Gade Kofod om den bornholmske undergangsroman Nancy, hvor de underjordiske lægger øen øde – og hvor borgmesteren selv er med som fiktiv person.