Nedsat pris! Aarøes Strejfkorps: en dansk specialenhed i 1864 Forstør
Kategorier / sektioner:

Aarøes Strejfkorps: en dansk specialenhed i 1864 (Bog, Hæftet)

Forlag: Ellekær
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sideantal: 173
Dato for udgivelse: 9-4-2014
Udgivelse: 1. udgave, 2014.
Redaktion: Jens Ellekær
ISBN-13: 9788792173201
Produkt type: Bog
Diverse ophavsangivelser: Omslagsgrafiker: Dorte Pugliese
Illustrationsangivelser: ill.
År for denne udgave: 2014
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

Mangler pt.

Levering inden jul: Kan ikke garanteres

143,55 kr

-13%

Vejl. pris: 165,00 kr

Produktet kan ikke bestilles.

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Den 5. april 1864 - mens Hærens hovedstyrke var belejret i henholdsvis Dybbølstillingen og fæstningen Fredericia - foretog en lille dansk specialenhed den første af sine landgangsoperationer på den slesvigske/jyske østkyst, som havde til formål at overfalde feltvagter i fjendens kystsikring, at ødelægge fjendtlige magasiner og at binde større fjendtlige styrker.
Denne den første operation var rettet mod den lille ø Kalvø i bunden af Genner Bugt nord for Åbenrå. Operationen forløb ikke heldigt; de to fartøjer, der skulle bringe landgangsstyrken frem, gik på grund i det smalle farvand. I sidste øjeblik, inden fjenden kunne nå at bringe artilleri frem, lykkedes det at få dem flot, således at de kunne bringe styrken væk.
Enheden, som efter sin chef og tidens militære terminologi blev kendt som ´Aarøes Strejfkorps´, havde da kun eksisteret i to uger; den var sammensat af frivilligt mandskab, der først skulle trænes i de særlige opgaver; og Hærens alvorlige mangel på faste befalingsmænd betød, at flertallet af enhedens befalingsmænd var udtaget blandt det værnepligtige eller mobiliserede mandskab.
På trods af de betragtelige vanskeligheder fortsatte korpset, der indledningsvis var på 200 mand, ufortrødent sine operationer. Allerede tre dage senere gik 40 mand i land ved Årø Sund for at overfalde en preussisk kystvagt. Grundlaget for operationerne var ofte chefens personlige rekognosceringer samt efterretning om fjendens forhold indhentet gennem lokale beboere.
Resultaterne af korpsets virke var begrænsede, men i en krig, der fra dansk side var præget af defensiv krigsførelse, gennemførte det flere dristige operationer, hvor kun sammenfald af god føring og held sikrede, at det klarede sig igennem med få tab. Denne skildring af Aarøes Strejfkorps baserer sig på beretninger af to linieofficerer, der begge var tjenstgørende ved korpset.
a

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Aarøes Strejfkorps: en dansk specialenhed i 1864

Aarøes Strejfkorps: en dansk specialenhed i 1864