Nedsat pris! Forstør
Kategorier / sektioner:

Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940: En bog om flygtninge og menneskerettigheder (Bog, Hæftet)

Af: Lone Rünitz

Forlag: Museum Tusculanum
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sideantal: 239
Dato for udgivelse: 11-2-2000
Udgivelse: 1. udgave, 2000.
ISBN-13: 9788772895796
Produkt type: Bog
År for denne udgave: 2000
Første udgivelsesår: 2000
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 2

2 - 5 hverdage

193,75 kr

-22.5%

Vejl. pris: 250,00 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Ved udgangen af århundredet oplevede Europa den største humanitære katastrofe siden 2. verdenskrig. Op imod en million Kosovo-albanere blev under forfærdelige omstændigheder jaget på flugt fra Balkan. Hovedparten var henvist til at leve under kummerlige forhold i flygtningelejre i små fattige lande, idet Danmarks og EU"s udgangspunkt var, at flygtninge var bedst tjent med at forblive i nærområdet og kun i meget begrænset omfang skulle have asyl I Danmark og EU-landene.
Danmark og de jødiske flygtninge handler om dengang Danmark var nærområde for de tusinder af jøder, der forsøgte at undslippe det nazistiske regime i årene 1933 til 1940. På grundlag af omfattende arkivundersøgelser i Justits- og Udenrigsministeriet, Mosaisk Troessamfund samt konkrete udlændingesager fortælles historien om det officielle Danmarks reaktion på jødeforfølgelserne som den kom til udtryk i rigsdagsdebatterne, ændringer i fremmedloven og ikke mindst i Justitsministeriets og politiets administrative praksis og i det dansk-jødiske hjælpearbejde.
Formålet er at kaste nyt lys over et kapitel af Danmarkshistorien, som hidtil har stået noget i skyggen af redningsaktionen til fordel for de danske jøder i oktober 1943. Men bogen kan også give anledning til refleksioner over Danmarks aktuelle flygtningepolitik og det svære dilemma mellem humanisme og egeninteresser, som de europæiske lande også i dag står overfor.
Lone Rünitz (f.1944) er cand. phil. i historie fra Københavns Universitet 1995 med speciale i dansk flygtningepolitik i 1930erne.
--------------------------------------------------------------------------------
PRESSEN SKREV:
"Danmark og de jødiske flygtninge er en fin, sober og velskrevet bog. Det er godt, at der hermed foreligger en dokumenteret og lettilgængelig fremstilling om et emne i Danmarks nyere historie, som ikke er flatterende for den danske nation."
- Bent Jensen, Jyllands-Posten
"Her foreligger nu i denne prisværdige udgivelse den første samlede fremstilling, hvor vel at mærke de dokumenterede detaljer i myndighedernes skændselshandlinger på dansk grund bliver lagt frem med navn, tid og sted, og hvor den uforberedte læser bringes til at indse, hvor ilde stedt flygtningen var - og er - i en kulturkreds, for hvem næstekærligheden er noget præsten pludrer om i kirken[...]læs denne rystende bog om det, vi jo godt vidste - her i smertelige uafviselige detaljer. Så uanstændigt stod det til i gamle Dannevang. Tænk bare."
- Georg Metz, Information
"...en veldokumenteret og seriøs skildring af en periode, der tilhører Danmarks mindst heroiske"
- Bent Blüdnikow, Berlingske Tidende
"Lone Rünitz har med sin bog leveret et fornemt stykke historieskrivning[...]en fremragende, redelig og skræmmende afdækning af dansk forsigtighed, der udartede sig til noget, der lignede krybende tjenstvillighed over for et diktatur, hvis hensigter over for jøderne man i hvert fald efter 1937 ikke kunne være i tvivl om."
- Tom Ekeroth, Aktuelt

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940: En bog om flygtninge og menneskerettigheder

Danmark og de jødiske flygtninge 1933-1940: En bog om flygtninge og menneskerettigheder