Danske salme- og koralbøger: En introduktion Forstør
Kategorier / sektioner:

Danske salme- og koralbøger: En introduktion (Bog, Hæftet)

Forlag: Anis
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sideantal: 171
Dato for udgivelse: 23-8-2013
Udgivelse: 1. udgave, 2013.
Medforfattere: Jørgen Kjærgaard, Peter Weincke
ISBN-13: 9788774576839
Produkt type: Bog
Fotograf: Kirstine Sommer
Illustrationsangivelser: ill.
Ophavsangivelse: Jørgen Kjærgaard, Peter Weincke
År for denne udgave: 2013
Første udgivelsesår: 2013
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

Mangler pt.

99,00 kr

Produktet kan ikke bestilles.

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Introduktion til dansk salme- og koralbogshistorie fra reformationen til i dag

Fremstillingen tager afsæt i reformationstidens første salme- og melodibogskilder med Luther og Hans Thomissøn som omdrejningspunkter. 
 
Det syttende århundredes centrale figurer - Kingo, Mogens Pedersøn og Anders Arrebo - behandles, ligesom pietismens og oplysningstidens særegne salmebøger af bl.a. Pontoppidan og Guldberg og de første egentlige koralbøger af Breitendich og Schiørring. Videre skildres romantikkens farverige kilder hos først og fremmest Grundtvig og hans samtids salmesang, musikalsk fortolket i koralbøger af bl.a. Zinck, Weyse, Berggreen og Barnekow. 
 
Endelig gennemgås de sidste lidt over hundrede års udvikling med Thomas Laubs Dansk Kirkesang 1918, Den danske Salmebog 1953 og Den danske Koralbog 1954 som platforme, og Den Danske Salmebog 2002 og Koralbog til Den Danske Salmebog 2003 som endemål. 
 
Fremstillingen kommer ind på de teologiske og kirkemusikalske hovedstrømninger, der danner baggrund for salme- og koralbøgernes særlige karakter, belyst med tekst- og melodieksempler fra de forskellige perioder. Bogen er vægtet i kirkemusikalsk retning for at dække behovet for en sådan fremstilling. Af samme grund introduceres områder som musikalsk receptionshistorie, opførelsespraksis og kort musikalsk analyse. 
 
En særlig plads indtager behandlingen af salmekulturen i grænselandet set i forhold til udenlandske og hjemlige strømninger. Endelig diskuteres den moderne koralbog som autoritet i dag.  
 
Om forfatterne:
Jørgen Kjærgaard, f. 1957. Cand.teol. Sognepræst 1985-2009. Stiftskonsulent i gudstjeneste- og salmepraksis i Aalborg Stift. Lektor i Liturgi og Hymnologi ved Vestervig Kirkemusikskole. Adj. professor i Kirke og salmehistorie ved Aarhus Universitet. Forfatter til flere bøger og artikler, bl. a. opslagsværket Salmehåndbog I-II.
 
Peter Weincke, f. 1951. Mag.art. Organist ved Vedbæk Kirke siden 1980. Underviser ved Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i kirkemusik og hymnologi. Doktorgrad i kirkemusik fra Pontificio Istituto di Musica Sacra, Rom 2003. Forfatter til bøger og artikler om kirkemusikalske emner.  

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Danske salme- og koralbøger: En introduktion

Danske salme- og koralbøger: En introduktion