Nedsat pris! Den amerikanske virus: Hvordan undgår vi næste crash Forstør
Kategorier / sektioner:

Den amerikanske virus: Hvordan undgår vi næste crash (Bog, Hæftet)

Af: Rainer Hank

Forlag: Ellekær
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sideantal: 231
Dato for udgivelse: 22-11-2010
Udgivelse: 1. udgave, 2010.
Oversætter: Jens Ellekær
ISBN-13: 9788792173102
Produkt type: Bog
Diverse ophavsangivelser: Omslagsgrafiker: Dorte Pugliese
Originaltitel: Der amerikanische Virus
År for denne udgave: 2010
Første udgivelsesår: 2010
Originalsprog: Tysk
Udgave: 1
Oplag: 1

Mangler pt.

Levering inden jul: Kan ikke garanteres

169,65 kr

-13%

Vejl. pris: 195,00 kr

Produktet kan ikke bestilles.

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

I efteråret 2008 udviklede en amerikansk finanskrise sig til en global finanskrise og derefter hurtigt til en global økonomisk krise. Endnu en økonomisk boble var bristet; verden var blevet smittet med den amerikanske virus og stod over for den alvorligste økonomiske krise siden Anden Verdenskrig.
Hvad var gået galt? Gennem knap to årtier havde verden oplevet en hastig økonomisk udvikling. Indtjening, aktier og ejendomspriser steg, og markedsdeltagerne bekræftede hinanden i deres tillid til den positive udvikling. I den finansielle industri steg aktiviteten og indtjeningen voldsomt. Her baserede man sin tillid på nye matematiske modeller, som skulle umuliggøre - ja netop, kriser. Men pludselig forsvandt tilliden på finansmarkederne; bankerne ophørte fra den ene dag til den anden med at låne hinanden penge, kredit blev knap - chokket og usikkerheden var stor. Så begyndte virksomheder og husholdninger at holde igen, samfundsøkonomierne skrumpede, og flere stater gled ud i recession.
Reaktionen lod ikke vente længe på sig: Krisen viste, at kapitalismen havde slået fejl. De senere års liberalisering af finansmarkederne havde ført til, at finansindustrien solgte så komplekse produkter, at den ikke selv længere kunne overskue risici. Det var på tide at skrue liberaliseringerne tilbage og genskabe en større statslig kontrol med markedsøkonomien. Samtidig med at denne kritik blev formuleret vendte både virksomheder og borgere sig mod staterne for at få hjælp. Og politikerne var mere end parate til at gribe ind i økonomien.
I Den amerikanske virus redegør Rainer Hank for krisens årsager og forløb. Han mener imidlertid, at kriser ikke kan undgås i en innovativ økonomi, at hvis vi vil have den velstand, kapitalismen skaber, må vi også acceptere de kriser, der uundgåeligt opstår. Så hvordan undgår vi den næste krise? Det kan vi slet ikke, men vi kan forberede os på den, og vi kan rette de fejl, der har vist sig, således at den næste krise ikke bliver en gentagelse.

Anmeldelser fra kunder

Bedømmelse 
29-01-2011

Bogens centrale spørgsmål og påstand er, at ”vi” ikke kan forhindre fremtidige crashes. I de første 10 år af dette århundrede har der allerede været to af slagsen – New Economy og den igangværende globale finans- og økonomiske krise.

Forfatteren slår til lyd for, at ”den, der har fordelene, må også bære skaderne”.
Uhæmmet grådighed må have konsekvenser. Reddes ”man” én gang af staten uden nævneværdige konsekvenser vil uansvarligheden blot gentage sig. ”Man” reddes jo af staten (altså så længe den ikke også er gået konkurs).

Og det er en fejlagtig opfattelse, at mene, at kun virksomheder kan gå bankerot. Og at stater har ubegrænsede finansieringsmuligheder. Statsgæld er som bekendt morgendagens skatter. Og her er der også en grænse.

Island anvendes som eksempel på hvor hurtigt det kan gå for en nation fra top- til bundplacering. Island bliver i en FN rapport (2007) omtalt som verdens mest udviklede land og med den højeste indkomst pr. indbygger. På få uger rucher landet ned på niveau med et udviklingsland. Og gælden er 12 gange bruttonationalprodukter!
Forfatteren peger på, at de strukturer, der bragte Island til statsbankerot kan under lignende omstændigheder ramme lande som Schweiz, Danmark og Sverige.

Bogens forfatter - Dr. Phil. Rainer Hank (f. 1953) - er redaktør på den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bogen har en bred målgruppe og vil således med fordel kunne læses af bl.a. politikere, fagforeningsledere og tillidsfolk, fremtidsforskere, makroøkonomer, journalister, virksomhedsledere, investeringsrådgivere m.fl.

Ole K. Ersgaard er virksomhedskonsulent og bl.a. uddannet erhvervsøkonom MDM og PD samt i NLP og coaching.

Skriv en anmeldelse!

Skriv en anmeldelse

Den amerikanske virus: Hvordan undgår vi næste crash

Den amerikanske virus: Hvordan undgår vi næste crash