Nedsat pris! Køn, kald & kompetencer: Diakonissestiftelsens kvindefællesskab og omsorgsuddannelser 1863-1955 Forstør
Kategorier / sektioner:

Køn, kald & kompetencer: Diakonissestiftelsens kvindefællesskab og omsorgsuddannelser 1863-1955 (Bog, Indbundet)

Af: Susanne Malchau Dietz

Forlag: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
Format: Indbundet
Sprog: Dansk
Sideantal: 344
Dato for udgivelse: 24-5-2013
Udgivelse: 1. udgave, 2013.
Redaktion: Gunilla Svensmark
ISBN-13: 9788717043299
Produkt type: Bog
Illustrationsangivelser: ill.
År for denne udgave: 2013
Første udgivelsesår: 2013
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

2 - 5 hverdage

Formater / udgaver

Bog
Indbundet
271,20 kr
epub
41,25 kr

271,20 kr

-22.5%

Vejl. pris: 349,95 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

Beskrivelse

Bogen til alle, der vil vide mere om de danske diakonisser og om omsorgsfagene før og efter velfærdsstatens opståen, specielt sygeplejerskeuddannelsens første begyndelse og videre udvikling.
 

For 150 år siden stiftede dronning Louise Diakonissestiftelsen udenfor København. I Smallegade på Frederiksberg åbnede et beskedent moderhus og hospital, og diakonisserne begyndte at strømme til. Ti år efter flyttede diakonisserne til de velkendte røde bygninger på Peter Bangs Vej. Indenfor murene af dette klosterlignede bygningskompleks har 1.769 diakonisser, og i de senere år 77 mandlige og kvindelige diakoner, virket gennem de sidste 150 år. Deres indsats har haft stor betydning for etableringen af nutidens omsorgsprofessioner i den danske velfærdsstat.

 

Hvem var disse diakonisser? Hvilken social og uddannelsesmæssig baggrund havde de? Hvad drev dem? Hvad udrettede de? Bogen besvarer bl.a. disse spørgsmål under tre perspektiver: køn, kald og kompetencer.

 

Køn, fordi diakonisserne i lighed med de katolske nonner opbyggede et stærkt hierarkisk kvindefællesskab, hvor det kollektive havde forrang for det individuelle.  Kald, fordi den religiøse dimension var af stor betydning for diakonissernes virke. Og kompetencer, fordi uddannelse i sygepleje og socialarbejde for første gang blev anset som en forudsætning for at arbejde med syge og socialt udsatte. 

 

Køn, Kald og Kompetencer er den første videnskabelige beskrivelse af alle de kvinder, der har gået gennem døren til Diakonissestiftelsen for at fuldbyrde kaldet til at blive diakonisse. Det er historien om kvinder, der ville noget med deres liv, men også om dem der måtte sande, at kaldet ikke holdt. Vi får et samlet billede af disse diakonisser gennem årene, og vi kommer tæt ind på nogle af dem gennem deres breve og levnedsbeskrivelser.

 

Bogen er derudover også historien om den faglærte sygeplejes oprindelse og udvikling, og det er historien om den private filantropi, der blev afløst af nutidens velfærdsinstitutioner.

 

Susanne Malchau Dietz er forskningsleder, ph.d. og lektor ved UC Diakonissestiftelsen. Hendes forskningsfelt er sygeplejens historie med fokus på danske diakonissehuse og katolske søsterordners indsats indenfor dansk sundhedsvæsen.

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Køn, kald & kompetencer: Diakonissestiftelsens kvindefællesskab og omsorgsuddannelser 1863-1955

Køn, kald & kompetencer: Diakonissestiftelsens kvindefællesskab og omsorgsuddannelser 1863-1955