Forstør
Kategorier / sektioner:

Logik eller diskurs: Margaret Archers og Robert Wuthnows kulturteorier som udgangspunkt for modeller til empirisk forskning (Bog, Hæftet)

Af: Lilli Zeuner

Forlag: Nyt fra Samfundsvidenskaberne
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sideantal: 169
Dato for udgivelse: 6-4-1999
Udgivelse: 1. udgave, 1999.
ISBN-13: 9788770343091
Produkt type: Bog
Illustrationsangivelser: ill.
År for denne udgave: 1999
Første udgivelsesår: 1999
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

Forlaget skriver: Ikke på lager lige nu. Leveringstid 1-2 uger.

25,00 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

I vor tids kultur står to markante former for tænkning over for hinanden, nemlig den logiske tænkning og den diskursive tænkning.
Logik eller diskurs indeholder en konfrontation mellem to væsentlige sociologiske repræsentanter for disse to former for tænkning. På den ene side har vi den engelske sociolog Margaret Archer, hvis teori bygger på en rationel tænkning. I sin udvikling af en sociologisk kulturteori anvender hun logikkens spilleregler. På den anden side har vi den amerikanske sociolog Robert Wuthnow, hvis kulturteori bygger på en fortolkende tænkning. I sin udvikling af en sociologisk kulturteori anvender han diskursens åbenhed.
Lilli Zeuner holder disse to forskellige teoretiske tilgange op mod hinanden. Resultatet bliver en konfrontation mellem to teorier, som i form og indhold adskiller sig fra hinanden. Hos Archer er kulturen underlagt logikkens regler, mens den hos Wuthnow er langt mere åben. Hos Archer har menneskers magtudøvelse en væsentlig betydning for kulturens forandring. Hos Wuthnow har kulturens evne til at tilpasse sig de samfundsmæssige vilkår en væsentlig betydning for, hvorledes kulturen gennem tid udvikler sig.
Analysen af Archers og Wuthnows teorier fører til to forskellige modeller for, hvorledes man kan gennemføre empirisk kulturforskning. Archers teori leder til udvikling af logik-magt modellen. Wuthnows teori fører til udvikling af diskurs-ressource modellen.

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Logik eller diskurs: Margaret Archers og Robert Wuthnows kulturteorier som udgangspunkt for modeller til empirisk forskning

Logik eller diskurs: Margaret Archers og Robert Wuthnows kulturteorier som udgangspunkt for modeller til empirisk forskning