Nedsat pris! Melancholia I-II: roman (Bind 1-2) Forstør
Kategorier / sektioner:

Melancholia I-II: roman (Bind 1-2) (Bog, Hæftet)

Af: Jon Fosse

Forlag: Batzer & Co.
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Serietitel: Nye romaner
Sideantal: 385
Dato for udgivelse: 7-11-2003
Udgivelse: 1. udgave, 2003.
Nr. i serien: Bind: Bind 1-2,
Oversætter: Karsten Sand Iversen
ISBN-13: 9788790524418
Produkt type: Bog
Originaltitel: Melancholia I
År for denne udgave: 2003
Første udgivelsesår: 2003
Originalsprog: Norsk
Udgave: 1
Oplag: 1

2 - 5 hverdage

266,20 kr

-23.5%

Vejl. pris: 348,00 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

»Sublim galskab. Mesterlig skildring af det melankolske sind set indefra.«
- Politiken
»Romanen er i kraft af sin originale skrivemåde ... umulig at lægge fra sig, fordi Fosses stil går under huden og nægter at slippe sin læser ... I hovedet, ikke på John Malkovich, men på Hertervig, Vidme og Oline. Det er et virkeligt kunststykke.«
- Fyens Stiftstidende
Melancholia I-II er et hovedværk i nyere norsk litteratur og handler om Lars Hertervig (1830-1902), lysets maler, måske det største navn i norsk malerkunst ved siden af Edvard Munch. I sin karakteristiske besværgende og musikalske stil har Jon Fosse skabt en gribende roman om bagsiden af lyset, om galskaben og melankolien. På Nasjonalgalleriet i Oslo har forfatteren Vidme set et billede af sin slægtning Hertervig, et billede der har ramt noget i ham - som et glimt af noget guddommeligt, selv om det er et ord han nødig tager i sin mund.
Jon Fosse (f. 1959) har siden debuten i 1983 udgivet omkring 35 bøger, romaner, digte, børne- og billedbøger og skrevet en række teaterstykker. Melancholia I-II er et hovedværk i nyere norsk litteratur og handler om maleren Lars Hertervig (1830-190.
Melancholia I falder i tre dele. De to første skildrer to dage i Lars Hertervigs liv, den tredje en aften i forfatteren Vidmes liv.
Første del foregår i 1853 i Düsseldorf, hvor Lars Hertervig er elev ved kunstakademiet. Et af hans malerier skal bedømmes af Hans Gude, og han er bange for at hans læremester ikke kan lide det og i stedet vil råde ham til at rejse hjem til Stavanger og male døre og vægge. Han er forelsket i Helene, som spiller klaver og står der med håret løst og lyser mod ham, men han ender med at blive smidt på porten af hendes onkel. Med en kuffert i hver hånd går Lars ned på Malkasten, værtshuset hvor alle de malere der ikke kan male holder til.
Anden del foregår juleaften 1856. Lars er indlagt på Gaustad asyl, og doktor Sandberg har forbudt ham at male. Plaget af jalousi tænker han på hvad Helene og onklen foretager sig og kalder alle kvinder for ludere og ønsker alle talentløse malere udryddet.
I tredje del er handlingen rykket frem til 1991. På Nasjonalgalleriet i Oslo har forfatteren Vidme set et maleri af sin slægtning Hertervig, et maleri der har ramt noget i ham - som et glimt af noget guddommeligt, selv om det er et ord han nødig tager i sin mund. Han opsøger den lokale præst for at få svar på om kirken kan rumme hans religiøsitet, men finder ud af at den kvindelige præst er lige så utilpasset som han selv.
I Melancholia II møder læseren igen Lars Hertervig som Oline, hans aldrende storesøster, husker ham en efterårsdag i 1902, mens hendes eget liv er ved at rinde ud. For Olines krop er værkbruden. Hun lider af forstoppelse, har svært ved at holde på vandet og tilbringer en stor del af tiden på det lille hus, hvis hun da ikke nøjes med natpotten, som hun for nemheds skyld har anbragt på spisebordet. I glimt mindes hun opvæksten i en kvækerfamilie på den norske vestkyst og husker hvor egenrådig og opfarende Lars kunne være, som den gang han viste Oline sine første trækulstegninger, blandt andet en tegning af hende, for så i vrede at kaste det hele i havet. Og hvordan han ernærede sig som omvandrende brændehugger og til sidst døde på fattiggården. En dag forærede han hende et af sine klatmalerier, som hun kalder det, malet på bagsiden af etiketten fra en

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Melancholia I-II: roman (Bind 1-2)

Melancholia I-II: roman (Bind 1-2)

Kunder, der købte denne vare, købte også