Nedsat pris! Mondegruppen: Kampen om kunsten og socialismen i Danmark 1928-32 Forstør

Mondegruppen: Kampen om kunsten og socialismen i Danmark 1928-32 (Bog, Indbundet)

Af: Olav Harsløf

Forlag: Museum Tusculanum Københavns Universitet
Format: Indbundet
Sprog: Dansk
Sideantal: 639
Dato for udgivelse: 5-12-1997
Udgivelse: 1. udgave, 1997.
ISBN-13: 9788772894355
Produkt type: Bog
Illustrationsangivelser: ill. (nogle i farver)
År for denne udgave: 1997
Første udgivelsesår: 1997
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

5 - 10 hverdage

164,35 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Bogen om Mondegruppen er fremstillingen af en imponerende dansk kunst- og kulturvirksomhed, inspireret og begejstret af de nye ideer i litteratur, billedkunst, teater, politik og økonomi, der opstod i kølvandet på den bolsjevikiske revolution og socialistiske opbygning i Sovjetunionen.
Mondegruppen handler om, hvordan en gruppe udogmatiske 20-30 årige intelektuelle udfolder forfatteren Henri Barbusses ideer om et "ClartÚ"- en partiuafhængig socialisme. Med hans tilladelse redigeres og udgives en skandinavisk udgave af hans franske Monde- et tidsskrift for eksperimenterende teater, en forening for moderne film, et forlag og en studenterorganisation. Efter to år har Mondegruppen overtaget ledelsen af det radikal-liberale Studentersamfund og omskabt det til en afdeling af Nordisk ClartÚ, skaffet sig flertal i Studenterrådet for Københavns Universitet og startet en landsdækkende socialistisk gymnasiastforening.
Men bogen handler også om, hvordan alt dette efter fire år nedbrydes og ødelægges gennem infiltration af det danske kommunistparti, der stiller krav om uindskrænket loyalitet og partitilhør. Mondegruppen sprænges i sommeren 1932 og overtages af et spinkelt flertal af kommunistiske partimedlemmer. De ekskluderede og udtrådte fortsætter ClartÚlinjen i skiftende tidsskrifter og først og fremmest i foreningen og tidsskriftet ClartÚ fra 1936. De danske kommunisters folkefrontslinje fra 1935 til 1939 (hvor Hitler-Stalin pagten brat afsluttede den) har vundet hævd som mellemkrigstidens ´kulturradikale frisind´. Det er denne bogs pointe, at ClartÚlinjens hævdelse af friheden og sandheden i det socialistiske perspektiv var langt væsentligere og langt mere bæredygtig.

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Mondegruppen: Kampen om kunsten og socialismen i Danmark 1928-32

Mondegruppen: Kampen om kunsten og socialismen i Danmark 1928-32