Motorvejene i Vendsyssel: det sorte får i dansk trafikpolitik Forstør
Kategorier / sektioner:

Motorvejene i Vendsyssel: det sorte får i dansk trafikpolitik (Bog, Paperback)

Af: Henrik Bredmose Simonsen

Forlag: Aalborg Universitetsforlag
Format: Paperback
Sprog: Dansk
Sideantal: 141
Dato for udgivelse: 6-6-2002
Udgivelse: 1. udgave, 2002.
ISBN-13: 9788773076620
Produkt type: Bog
Illustrationsangivelser: ill.
År for denne udgave: 2002
Første udgivelsesår: 2002
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

3 - 8 hverdage

105,50 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Hvorfor bliver der bygget to motorveje i Vendsyssel i disse år? Hvorfor valgte man i sin tid den dyreste vejløsning? Og hvorfor fortsatte det politiske slagsmål om dette vejbyggeri igennem 1990´erne, efter at anlægsloven var vedtaget med stort flertal i Folketinget i 1990?
Det er nogle af de spørgsmål, som tidligere museumsinspektør ved Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring, cand. mag. Henrik Bredmose Simonsen, behandler i bogen "Motorvejene i Vendsyssel. Det sorte får i dansk trafikpolitik".
Bogen tager udgangspunkt i den udbredte opfattelse, at motorvejene i Vendsyssel blev til som led i en "studehandel", hvor nordjyske folketingsmedlemmer handlede sig til to motorveje mod at stemme for en Storebæltsbro. Forfatteren har analyseret omstændighederne, der førte til Storebæltsforliget i 1986, og viser i bogen, at man nok kan tale om en handel om brostemmer og veje i Vendsyssel, men den var kun en mindre brik i et langt større spil. Dette spil drejede sig udover Storebæltsforbindelsen også om storstilede planer for faste forbindelser over Øresund og Femer Bælt med tilhørende motorvejs- og jernbaneforbindelser, som magtfulde interessegrupper i Mellemeuropa og Skandinavien søgte at sætte på den politiske dagsorden.
Også den langvarige ballade i 1990´erne om de vendsysselske motorveje giver bogen nye og interessante vurderinger af. Bl.a. peges på en sammenhæng mellem modstanden mod de vendsysselske motorveje og den kraftige statslige prioritering af Øresundsregionen. Denne prioritering hang igen sammen med et ændret syn på regional udvikling i Danmark, som indvarsledes efter 1990, hvor den hidtidige decentrale målsætning kom i baggrunden til fordel for en mere centralistisk udviklingsstrategi for landet.
Endelig viser bogen, hvorledes den usædvanlige beslutningsproces i Vendsyssel fik følger for selve vejbyggeriet, for de lokalsamfund, der fik vejen som nabo, og for Vendsyssels politiske omdømme i det hele taget.
Forfatteren har under sin research interviewet en række af de centrale personer omkring Vendsyssel-motorvejene, bl.a. folketingsmedlemmerne Jens Risgaard Knudsen, Sonja Mikkelsen og Arne Melchior. De fortæller i bogen sammen med højtplacerede embedsmænd i Vejdirektoratet åbenhjertigt om deres rolle i og syn på det vendsysselske vejprojekt. Desuden bygger bogen på et stort skriftligt materiale.

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Motorvejene i Vendsyssel: det sorte får i dansk trafikpolitik

Motorvejene i Vendsyssel: det sorte får i dansk trafikpolitik