Nedsat pris! Vindmøller og vandmøller i Danmark (Bind 2) Forstør
Kategorier / sektioner:

Vindmøller og vandmøller i Danmark (Bind 2) (Bog, Hæftet)

Af: Anna Marie Lebech-Sørensen

Forlag: Skib
Format: Hæftet
Sprog: Dansk
Sideantal: 227
Dato for udgivelse: 10-2-2004
Udgivelse: 1. udgave, 2004.
Nr. i serien: Bind: Bind 2,
ISBN-13: 9788790374280
Produkt type: Bog
Forord: HKH Prinsen
Fotograf: Anna Marie Lebech-Sørensen, Aksel Folmersen
Illustrationsangivelser: ill. (nogle i farver)
År for denne udgave: 2004
Første udgivelsesår: 2004
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

5 - 10 hverdage

302,75 kr

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Nu får en lang række af Danmarks mest interessante møller en fyldig omtale i en ny bog, hvor vi kan læse om møllernes indretning og ejerforhold lang tilbage i tiden og frem til nutiden. Hvem byggede møllen, var det munkene, kongen, greven eller en bondemand, og hvem fæstede eller arvede møllen og hvordan var livet på møllen.
Forfatteren Anna Marie Lebech-Sørensen fortæller, at de første vandmøller har været anlagt helt tilbage omkring år 1000, og allerede i 1241 gav Valdemar Sejr love om vandmøller. Senere kom så vindmøllerne, først stubmøller, senere den hollandske type med drejelige hat. I 1862 blev mølleprivilegiet givet frit,
Læs om Gravengård Mølle med strømhjul eller Lille Mølle på Fyn, som er molinologisk forskningscenter. Der fortælles om boghvedemøllen, Damgård Mølle; om restaurering af Faddersbøl Mølle i Thy; om Sillerup mølle med håndkrøgning og sejl og om pumpemøller på Nordfyn, som har afvandet og dermed inddæmmet land til dyrkning.
I Ringsted står en af Danmarks smukkeste og mest velholdte møller med selvsvikning og automatisk krøjning. Til en af de smukkest beliggende vandmøller, Ventepose Mølle på Tåsinge, kom bønderne sejlende med deres korn. Her havde mølleren også bevilling som brændevinsbrænder og leverede til købmanden i Svendborg. I Sønderho ansøgte fiskerne i 1701 om, at præsten fik tilladelse til at bygge en vindmølle, fordi det var besværligt at ro helt ind til vandmøllen i Ribe.
Christian IV befalede i år 1600, at åen fra Arresø skulle uddybes, fordi den var føget til med sand under stormen. Senere vedtoges at anlægge en kanal, men den blev først færdig i 1719, og nogle år senere kunne den nye konge bygge hammermøller og slibemøller, så Danmarks soldater kunne forsynes med kanoner og krudt.
Alle de andre møller i bogen har også deres særpræg og historie, og sammen med de mange fine farvefotos får vi en grundig indføring i møllernes historie i Danmark.

Anmeldelser fra kunder

Skriv en anmeldelse

Vindmøller og vandmøller i Danmark (Bind 2)

Vindmøller og vandmøller i Danmark (Bind 2)