Attempted Solution to a Fundamental Psychobiological Problem: How to Determine Individual and Milieu Parameters from Species-Typical Behaviour of Animals in Their Natural Environments. (Scientia Danica) (Bog, Paperback, Engelsk)

Af: Iven Reventlow


Forlag: Det Kongelige Danske Videnskabernes selskab
Format: Paperback
Sprog: Engelsk
Serietitel: Series H, Humanistica
Sideantal: 136
Dato for udgivelse: 1-6-2019
Udgivelse: 2019. udgave 2019.
Nr. i serien: Bind: Scientia Danica8. vol. 12,
Oversætter: Arne Friemuth Petersen
Redaktion: Marita Akhøj Nielsen, Arne Friemuth Petersen
Bearbejdning: Marita Akhøj Nielsen, Arne Friemuth Petersen
ISBN-13: 9788773044209
Produkt type: Bog
Bearbejdning: Marita Akhøj Nielsen, Arne Friemuth Petersen
Bidragyder: I. Reventlow m.fl.
Diverse ophavsangivelser: Iven Reventlow, Arne Friemuth Petersen, Jens Mammen
Forord: Arne Friemuth Petersen, Iven Reventlow
Kommentator: Jens Mammen
Indsamler: Marita Akhøj Nielsen, Arne Friemuth Petersen
Originaltitel: Attempted Solution to a Fundamental Psychobiological Problem
År for denne udgave: 2019
Originalsprog: Engelsk
Udgave: 2019
Oplag: 2019

Levering inden jul: Kan ikke garanteres

Levering : 5 - 10 hverdage

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

KATEGORIER M.M. SOM DETTE PRODUKT ER EN DEL AF

  = Emner
  = Sektioner
  = Kategorier
  = Kampagner

Beskrivelse

Ny bog fra Videnskabernes Selskab om måling af dyrs adfærd

Attempted Solution to a Fundamental Psychobiological Problem. How to Determine Individual and Milieu Parameters from Species-Typical Behaviour of Animals in Their Natural Environments.

Af Iven Reventlow, redigeret og oversat af Arne Friemuth Petersen, med kommentar og efterskrift af Jens Mammen.

Bogen handler om, hvordan man kvantitativt kan beskrive dyrs adfærd med henblik på en vægtning af individets og miljøets betydning. Den empiriske basis er en række undersøgelser af hundestejlen (Gasterosteus aculeatus L.), som psykologen Iven Reventlow gennemførte i 1960'erne med assistance fra Jens Mammen og Arne Friemuth Petersen. I undersøgelserne kombinerede Reventlow adfærdsbiologiske og statistiske metoder, og derved kunne han som den første bestemme individ- og miljøparametrene ud fra en arts hanlige adfærdsrepertoire under forplantningen i dens naturlige miljø. Hundestejlens adfærdsrepertoire er relativt enkelt, og dermed er den velegnet til afprøvning af målingsmodeller, som siden kan bruges til arter med mere kompleks adfærd og i sidste instans til at bestemme generelle parametre for vekselvirkning mellem individ og miljø.

Af speciel psykologisk-etologisk interesse er Reventlows resultater vedrørende de motivationssystemer, der antages at styre den observerede adfærd. Udover etologiens to primære systemer – for forplantningsadfærd og territorieforsvar – argumenterer Reventlow for eksistensen af et tredje, autonomt system for rede-bygning, -forsvar og -vedligeholdelse. Argumentationen er eksperimentelt begrundet, og det samme er hans beskrivelse af  motivationens dynamiske udvikling i tid. Dermed har han muliggjort kvantitative bestemmelser af individparametre og miljøparametre, og disses interaktion, i stedet for de traditionelle statistiske gennemsnit, som har domineret og stadig dominerer eksperimentel etologi og adfærdsforskning.

Den statistiske model, som Reventlow anvendte, var udviklet af Georg Rasch. Den svarede dårligt til både den umiddelbare beskrivelse og den teoretiske forståelse af fiskenes adfærd og var beregningsmæssigt tung at arbejde med. Derfor foreslog Reventlow og Mammen en forbedring af modellen, som blev afvist af Rasch. I kommentaren og efterskriften fremlægger Jens Mammen dette forslag til en statistisk model, som hermed er klar til anvendelse på både det gamle og eventuelt nyt empirisk materiale. Modellen lever op til de generelle krav, som især kendes fra dimensionsanalyse i fysikken.

Reventlows undersøgelser har ikke opnået den internationale interesse, de fortjener, især fordi de aldrig tidligere er blevet publiceret på engelsk. 

Anmeldelser (0)