Christian Ries: en mand af ære (Bog, Hardback, Dansk)

Af: Jens-Ole Bach Nielsen


Nedsat pris!
Forlag: Gijo
Format: Hardback
Sprog: Dansk
Sideantal: 328
Dato for udgivelse: 11-10-2012
Udgivelse: 1. udgave, 2012.
Redaktion: Jens-Ole Bach Nielsen
Bearbejdning: Jens-Ole Bach Nielsen
ISBN-13: 9788798356035
Produkt type: Bog
Bearbejdning: Jens-Ole Bach Nielsen
Illustrationsangivelser: ill.
År for denne udgave: 2012
Første udgivelsesår: 2012
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

Levering: 5 - 10 hverdage

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

KATEGORIER M.M. SOM DETTE PRODUKT ER EN DEL AF

  = Emner
  = Sektioner
  = Kategorier
  = Kampagner

Beskrivelse

Christian Ries blev født 22. januar 1899 i Esbjerg. Hans opvækst foregik på Fanø, hvor hans far var entreprenør. Ries interesse stod til søen og en karriere i Søværnet. Han blev kadet på Søværnets Officersskole i 1916 og blev efter endt skolegang udnævnt til søløjtnant i februar 1921.
Herefter fulgte hans tjeneste i Søværnet den vel nok gængse for en søofficer, hvor tjeneste i land skiftede med kommandoer i sejlende enheder. Ries nåede at gøre tjeneste på stort set alle de typer af skibe, som Søværnet rådede over (bl.a. kongeskibet ´Dannebrog´).
Men på flere punkter blev Christian Ries´ karriere mere spændende end gennemsnittet.
I 1928 blev han opfordret til at tage stillingen som styrmand på havundersøgelsesskibet ´Dana´, på dets forestående jordomsejling. Ries var med på hele togtet og førte omhyggelige dagbøger, ligesom han optog en mængde fotografier. Disse dagbøger giver et interessant billede af livet ombord og i land under et sådant videnskabeligt togt, men for en gang skyld fra besætningens (i alt fald officerernes) synspunkt. De giver mange fine skildringer af lande og steder, men man kommer også uhyre tæt på flere af ekspeditionens deltagere.
Togtet der er kendt som ´Dana-Ekspeditionen´ varede til den 30. juni 1930, hvor skibet vendte hjem til en storstilet modtagelse ved Nordre Toldbod i København.
I 1932 blev Ries, der nu var steget i graderne til kaptajnløjtnant, chef for den første inspektionskutter ´Maagen´, som Søværnet udsendte til indenskærs fiskeriinspektion ved Grønland. Man havde altså udset Ries som den rette mand til at håndtere dette nye tiltag. Her kommer han ud for 2 forskellige undsætninger, nemlig Watkins Ekspeditionen samt et nedstyrtet fly.
I 1940 var Ries ved et tilfælde ombord på dampfærgen ´Christian IX´, som blev minesprængt i Storebælt på rejse fra Nyborg til Korsør. En kopi af Ries´ detaljerede indberetning af hændelsen er gengivet. Den er naturligvis en øjenvidneberetning om selve hændelsen, men den giver også et indblik i de første tyske reaktioner, hvor man fastholdt, at der var tale om sabotage.
Ries´ mange efterladenskaber af fotografier, dagbøger, breve og dokumenter vedrørende hans liv, fortæller for det første om livet som søofficer i 1920erne og -30erne og de forskellige opgaver, man kunne blive stillet over for. Men de tegner også et billede af en kompetent officer med utrolig høje idealer vedr. sin tjeneste og i hele sin livsførelse. En person med retfærdighedssans, klare holdninger og nationalt sindelag, som stod ved sine holdninger og som var stolt af det værn han tjente.
Den tyske besættelse af Danmark i 1940 uden nævneværdig modstand, må derfor have været som et slag i ansigtet på Ries. Den efterfølgende tyske kontrol med alt må for ham havde føltes meget ydmygende. At han så yderligere, som chef for Marinestation Svendborg, måtte lide den tort at skulle formidle overdragelsen af danske orlogsskibe til tyske myndigheder i april 1941, var tilsyneladende dråben, der fik bægeret til at flyde over.
Den 6. april 1941 tog Christian Ries sit eget liv.

Anmeldelser (0)