Beskrivelse
På landets mange kulturhistoriske museer besøges årligt de mange, meget forskellige basisudstillinger, oftest kaldet permanente udstillinger. Og hele tiden bliver vi tilbudt særudstillinger på de samme museer, om så det ene og det andet emne. Men i modsætning til kunstmuseernes udstillinger bliver disse kun yderst sjældent anmeldt – som regel bliver det blot til en omtale af åbningsreceptionen og emnet. Om det gennem valgene af design og fortællestil er lykkedes at formidle indholdet og emnet, må brugeren af udstillingen selv blive klog på.
Nu udkommer en af de sjældne udgivelser, hvor udstillingsdesigneren selv kommenterer udvalgte udstillinger, der har præget kulturlivet igennem 40 år.
Bogens titel er: Fortællingens rum – Billeder og tanker om udstillinger 1969 - 2009.
På baggrund af disse fyrre års arbejde med udstillinger og formidling fortæller tegneren og udstillingsdesigneren Flemming Bau i denne bog om tankerne bag udstillinger, hvor forfatteren selv har haft indflydelse på indhold og design. Det er blevet til en personlig beretning om væsentlige kulturhistoriske udstillinger, både basis- og særudstillinger i Danmark og Tyskland, og det tæt forbundne arbejde med illustrationer og billedfortællinger.
Bogen giver derved et indblik i overvejelserne bag den nære forbindelse mellem design og fortælling – ikke som en vurdering af andres udstillinger, men ved en fremlæggelse af egne arbejdsprocesser. Hermed bliver den et vigtigt supplement til den for nyligt udkomne Museumsbogen af Ole Strandgaard.
Følgende stikord giver en fornemmelse af indholdet:
Udstillings- og fortælletanker
Montrer og design
Billedfortællinger
Udvalgte udstillinger (Moesgårds og Gottorfs basisudstillinger, Ribes Vikinger, Viborg Stiftsmuseums oldtidsudstilling, Jordens salt, Alle tiders å, Bjergfolk i Hindu Kush, Danskeren og den ædle vilde, Afghanistan, Tegn i Rummet)
Projekter og Idéer – altså udstillinger, der ikke har set dagens lys – endnu!
Ved at medtage dette punkt kommer bogen ikke blot til at handle om fortiden, men udtrykker tanker om det, der kunne blive en realitet – hvis museer og fonde gav mulighed for »fremtidens formidling«.