Energi fra våde moser: Jetsmark-arbejderne og Kaas Briketfabrik forvandlede Lundergaards Mose, Koldmosen og Sandmosen (Bog, Paperback, Dansk)

Af: Børge Møller


Forlag: DialogForum
Format: Paperback
Sprog: Dansk
Sideantal: 210
Dato for udgivelse: 28-3-2012
Udgivelse: 1. udgave, 2012.
Redaktion: Jan Svendsen
ISBN-13: 9788799392322
Produkt type: Bog
Illustrationsangivelser: ill. (nogle i farver)
År for denne udgave: 2012
Første udgivelsesår: 2012
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 2

Levering : 5 - 10 hverdage

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

KATEGORIER M.M. SOM DETTE PRODUKT ER EN DEL AF

  = Emner
  = Sektioner
  = Kategorier
  = Kampagner

Beskrivelse

»Når man først har fået benene stukket i en mose, er det svært at komme derfra igen!« Sådan sagde direktør Johs. Jørgensen, Kaas Briketter, i et fødselsdagsinterview i 1958. Hans livsværk bestod i opbygningen af briketfabrikken, som en anden moseekspert, Marius Ib Nyeboe, lagde grundstenen til i 1925.
40 år senere sluttede eventyret, som danner grundlaget for denne bog, som tidligere mangeårig isenkræmmer i Pandrup, Børge Møller, med stor entusiasme, viden og respekt har skrevet. Også han har trods flytning til Aalborg haft svært ved at slippe mosen og dens mennesker.
Han skriver selv:
»Lad denne bog stå som et stolt æresminde for de begavede, opfindsomme mænd, der forvandlede våde moser til energi, der holdt vort samfund sammen i en vanskelig tid. De kaldte opfindsomhed og virkelyst frem, og således forberedte de grundlaget for den næste kreds af aktive drømmere.«
Børge Møller kom til verden i Løkken i 1932, men flyttede som barn med familien til Pandrup og blev uddannet isenkræmmer. Han overtog sin fars isenkramforretning, som han drev i godt 30 år. Derefter arbejde han 10 år på Trægaarden i Kaas. Han engagerede sig aktivt i lokalsamfundet og det fortsatte, da han i 1992 flyttede til Klosterjordet i Aalborg Kloster.
Han har leveret mange årlige bidrag til Egnssamlingens årsskrift i Saltum og nu har han så efter mange års forarbejde samlet den tankevækkende historie om Kaas Briketfabrik, Lundergaards Mose, Koldmosen og Sandmosen.
Børge Møller kommer langt omkring i bogen; herunder også Besættelsens lokale modstandsbevægelse, som står ham meget nær. Historie, arkæologi, natur, kultivering, mosebrug og landbrug samt levendegørelse for turister og ´Brikettens´ fremtid.
Alt er med i denne enestående lokalhistorie, som rækker langt ud over Jammerbugt Kommune.
Når du først begynder at læse bogen, er det svært at komme fra den igen!

Anmeldelser (0)