Jason med det gyldne Skind (Bog, Indbundet, Dansk)

Af: Vilhelm Topsøe


Nedsat pris! Jason med det gyldne Skind
Forlag: Det danske Sprog- og Litteraturselskab Gyldendal
Format: Indbundet
Sprog: Dansk
Serietitel: Danske klassikere (Kbh. : 1986)
Sideantal: 279
Dato for udgivelse: 1-9-2010
Udgivelse: 1. udgave, 2010.
Udgiver: Johan E. de Mylius
ISBN-13: 9788775332021
Produkt type: Bog
Diverse ophavsangivelser: Efterord: Johan E. de Mylius - Omslagsgrafiker: Ida Balslev-Olesen
Kommentator: Johan E. de Mylius
År for denne udgave: 2010
Første udgivelsesår: 2010
Originalsprog: Dansk
Udgave: 1
Oplag: 1

Levering : 2 - 5 hverdage

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

KATEGORIER M.M. SOM DETTE PRODUKT ER EN DEL AF

  = Emner
  = Sektioner
  = Kategorier
  = Kampagner

Beskrivelse

Det var med romanen Jason med det gyldne Skind, 1875, at en ny tid og en ny tids mennesker for alvor trådte ind på litteraturens scene. Forfatteren var anonym, men hans navn var Vilhelm Topsøe (1840-81), i samtiden kendt som chefredaktør for og medindehaver af den største danske avis, Dagbladet.
Med denne roman rettedes søgelyset mod nye mennesketyper: de såkaldte nervøse, »trætte« mænd, der kom til at præge litteraturen op mod århundredskiftet, mod rovdyrinstinktet, der kræver sin ret i pengenes og seksualitetens sfære, mod det praktiske arbejde (hovedpersonen er oprindeligt mediciner, men gør sin lykke i Indien som ingeniør), mod den borgerlige fremdrift og selvhævdelse over for adel og gamle privilegier, og på det indre plan er der særligt fokus på instinktet og det ubevidste sjæleliv, de små, umærkelige tilskyndelser med de store konsekvenser. I skrivemåden ses i flere partier af romanen tydelige forstadier til den impressionisme, som Herman Bang senere skulle raffinere.
Men så moderne romanen end var, blev den udstødt i mørket af den kulturradikale fløj. Da Georg Brandes i 1883 udgav Det moderne Gennembruds Mænd, var Topsøe og hans roman ikke med her. Topsøe var som reformkonservativ politisk bandlyst i Det Moderne Gennembrud, og det har præget hele eftertidens behandling af romanen. Den var først på pletten, men den blev udstødt af det gode selskab. Det er en ´litteratur-historie´, der bør revurderes.

Anmeldelser (0)