Psykologer på afveje: Datafabrikation, -manipulering og plagiering (Bog, Hæftet, Dansk)

Af: Rolf Kuschel


Nedsat pris! Psykologer på afveje: Datafabrikation, -manipulering og plagiering
Forlag: Frydenlund
Format: Hæftet
Type: Bog
Sprog: Dansk
ISBN-13: 9788771186949
Udgave: 1. (03-05-2017)
Oplag: 1. (03-05-2017)
Første udgivelsesår: 2017
Originalsprog: Dansk
Sideantal: 168
Indbinding: Hæftet
Mål og vægt: B: 174mm, H: 246mm, D: 13mm, Vægt: 435g

Levering: 2 - 5 hverdage

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

KATEGORIER M.M. SOM DETTE PRODUKT ER EN DEL AF

  = Emner
  = Sektioner
  = Kategorier
  = Kampagner

Beskrivelse

Der bliver snydt alle vegne. Også inden for videnskaberne. Denne bog ser på snyd i psykologiforskningen.
Forfatteren gennemgår 11 cases i form af psykologer og deres forskning, hvor der er enten uklarhed om resultaterne, deres oprindelse eller hvor forskeren simpelthen er blevet dømt for snyd og videnskabelig uredelighed. Læs om:

  • Helmuth Nyborgs undersøgelse af intelligensforskelle hos mænd og kvinder, hvor der var store uregelmæssigheder og frafald i datamaterialet.
  • Cyril Burt, der har påvirket intelligensforskningen i årtier med sine undersøgelser af arv og miljø blandt enæggede tvillinger. Vi ved bare ikke, hvor hans data kom fra.
  • Stephen Breuning, der publicerede resultater på ren og skær datafabrikationer. Resultaterne blev brugt i behandling af patienter.
  • Diedrik A. Stapel gad ikke uddele spørgeskemaer til sine kvantitative undersøgelser, så han udfyldte dem selv. Så passede de også bedre til det ønskede resultat.
  • Timothy Leary, der fik tusindvis af unge til at tro, at de kunne få indsigt i en alternativ virkelighed, hvis de indtog bevidsthedsudvidende stoffer og mange flere. 

Bogen fortæller også om videnskabelig uredelighed hos bl.a. psykoanalytikerens grundlægger Sigmund Freud samt hos sexguruerne Alfred Kinsey og Shere Hite; mange af deres resultater lever slet ikke op til videnskabens krav om redelighed, viser det sig. 
Bogen dokumenterer, hvor nødvendigt det er, at vi forholder os kritiske til den videnskabelige forskning. Det gælder ikke mindst de undersøgelser, hvis resultater ser for gode ud til at være sande. Derfor er kritik nødvendig, hvis tilliden til et fagområde skal kunne opretholdes.
Rolf Kuschel er professor emeritus i socialpsykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Anmeldelser (0)