Tyendet: det tjenende folks danmarkshistorie (Bog, Hæftet, Dansk)

Af: Bertha Rex Coley og Rikke Lie Halberg


Nedsat pris! Tyendet: det tjenende folks danmarkshistorie
Forlag: Frydenlund
Format: Hæftet
Type: Bog
Sprog: Dansk
ISBN-13: 9788772161631
Udgave: 1. (20-11-2020)
Oplag: 1. (20-11-2020)
Første udgivelsesår: 2020
Omslagsgrafiker: Maija Hejgaard
Originalsprog: Dansk
Sideantal: 208
Indbinding: Hæftet
Mål og vægt: B: 170mm, H: 245mm, D: 14mm, Vægt: 457g

Levering inden jul: OK

Levering : 2 - 5 hverdage

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Tilføj til bogliste

KATEGORIER M.M. SOM DETTE PRODUKT ER EN DEL AF

  = Emner
  = Sektioner
  = Kategorier
  = Kampagner

Beskrivelse

I 2021 er det 100 år siden, at tyendeloven blev ophævet. Der blev dermed sat punktum for århundreders tilsidesættelse af tjenestefolks rettigheder. F.eks. var det nu slut med den forhadte skudsmålsbog, og det var ikke længere tilladt at slå sine tjenestepiger og -drenge. 
Denne bog skildrer for første gang tjenestefolkets historie som en samlet fortælling. Den beskæftiger sig med både karle og piger på gårdene samt med tjenestefolk hos borgerskabet i byerne. Hoved­fokus er på perioden 1682-1921 med tråde helt tilbage til middelalderens trællesystem og op til nutidens ofte skjulte arbejdsudnyttelse. For der er stadig i dag mennesker, der arbejder under kritisable forhold og udfører samme type arbejde, som tyendet varetog tidligere. 
Bogen er skrevet til historieundervisningen på landets ungdomsuddannelser. Den forholder sig til kernestof som ideologiernes kamp (klassekamp og faglig organisering) og nationalitet (bl.a. svenske tjenestepiger, polske roearbejdere og filippinske au pairer). Hertil kommer temaer om køn og klasse, familiestrukturer før og nu, ud- og indvandring samt historiebrug.
På his2rie.dk kan du finde kildetekster, arbejdsspørgsmål og ekstramateriale til bogen. 
Bertha Rex Coley underviser i historie og engelsk ved Gefion Gymnasium og er oversætter for Arbejdermuseet. Rikke Lie Halberg er tidligere gymnasielærer og inspektør ved Arbejdermuseet. I dag er hun ph.d.-studerende ved Lunds Universitet.

Anmeldelser (0)