Factfulness (Bog, Hæftet, Dansk) af Ola Rosling

Factfulness (Bog, Hæftet, Dansk)

Forfattere: Ola Rosling, Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund


Nedsat pris! Factfulness

Forlag: Lindhardt og Ringhof

 • Type: Bog
 • Format: Hæftet
 • Sprog: Dansk Sprog: Dansk
 • ISBN-13: 9788711557266
 • Udgave: 1. (05-04-2018)
 • Oplag: 11. (01-05-2023)
 • Første udgivelsesår: 2018
 • Originaltitel: Factfullness - 10 Reasons we're wrong about the world - and why thing are better
 • Oversætter: Annemette Goldberg
 • Originalsprog: Engelsk
 • Sideantal: 376
 • Indbinding: Hæftet
 • Mål og vægt: B: 155mm, H: 228mm, D: 30mm, Vægt: 672g
Læsernes vurdering:
(Læs 1 anmeldelse)

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

 • Ingen gebyrer
 • Ingen abonnementer
 • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

FACTFULNESS handler om verden, og hvordan vi kan blive bedre til at forstå den, som den virkelig er.

Når man stiller folk simple spørgsmål om globale tendenser, giver de altid de forkerte svar. Hvor mange piger går for eksempel i skole? Hvor stor vil Jordens befolkning være i 2050? Og lever størstedelen i rige eller fattige lande?

I FACTFULNESS viser Hans Rosling sammen med Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund, hvorfor misforståelserne sker. De beskriver 10 fundamentale menneskelige instinkter, som konsekvent forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn. Læs denne bog, og dit syn på verden vil blive forandret for altid.

"En af de vigtigste bøger jeg nogensinde har læst - en uundværlig vejledning i at tænke klart om verden." Bill Gates

Læsernes anmeldelser (1)

Lars Bang Falkeborg
16-04-2019

Går let hen over nogle områder, ignorer visse andre områder og h

Det virker som om forfatter har skrevet en konklusion og derefter med statistik og beskrivelse forsøger, at understøtte konklusion. Statistik, som sagtens kunne vise, at der er et stykke vej endnu. Men det gør forfatter ikke. Han vil vist bare give et billede af, at ting går egentlig ret godt. Hvor mener jeg, at forfatter går galt i byen:

1) Det virker som om forfatters holdning er, at det kun er ekstrem fattigdom, som kan betegnes som fattigdom og negligerer relativ fattigdom (nogle af de relativt fattige dør i USA i dag eftersom de ikke har råd til medicinsk behandling). Derudover er der også alle de mennesker, som har et liv mellem de ekstremt fattige og os der er i øverste niveau. Forfatter beskriver dette niveau de har (2 og 3) som værende bedre end det reelt er og tilsidesætter dermed, at mange mennesker har et liv, som ingen i DK ønsker sig tilbage til.

2) Såkaldte mellemindkomst mennesker (niveau 2 og 3) der udgør 5 mia. mennesker har et liv svarende til vores i DK for ca. 100 år siden. Men forfatter beskriver det, som, at de har det godt eftersom de ikke hører til de såkaldt ekstremt fattige (niveau 1) der udgør 1 mia. mennesker. De ekstremt fattige lever næsten som man i DK gjorde i jernalderen, altså i hytte med indendørs ildsted og dybt afhængig af egen høst. Jeg går ikke ud fra, at nogle her i DK ønsker at komme tilbage til niveau 2, der er en verden uden køleskab og hvor man måske også sover på gulvet . Forfatter beskriver det som alt er godt bare mennesker er væk fra ekstrem fattigdom (niveau 1).

3) Udvikling imod større ulighed internt i lande (fremfor mellem lande) er i høj grad sket seneste 40 år og det angriber forfatter ikke.

4) Forfatter beskriver lande syd for Sahara, som om det bare går fremad. Det gør det bare ikke. Så her er forfatters beskrivelse direkte forkert.

5) Forfatter påstår, at ingen har forudset finanskrisen i 2007/08. Det passer ikke. Adskillige økonomer advarede mod, at boblen ville springe. Og mht. forudsige hvornår man kommer over krisen, som forfatter skriver at man heller ikke kan, så har økonomer påpeget den fejlagtige politik der er blevet ført. Dvs. adskillige økonomer har skrevet om hvad politikerne gør forkert. Dvs. det nytter ikke at forudsige, hvornår krisen er overstået når man er uenig i den førte politik. Dvs. på dette punkt er forfatters påstande også forkerte.

6) Forfatter tager ikke fat på de områder, hvor man siger ting bliver værre, som er klima og ulighed internt i lande. Forfatter kommer dermed ikke ind på løsninger til hvordan mennesker i verden får et bedre liv og dermed er bogen desværre lidt ligegyldig.

Går det bedre i verden? Ja, der er fremgang, men der er stadig alt for mange mennesker som lever et liv med dårlige forhold. Hvis man blot vil høre om fremgang på områderne: ekstrem fattigdom, global ulighed og klimaforandringer, så vil jeg hellere anbefale, at man læser “Verdens Bedste Nyheder” (https://verdensbedstenyheder.dk/om-verdens-bedste-nyheder/). Var bogen så helt ligegyldig at læse? Nej, men den skal læses meget kritisk og kræver viden på forhånd på nogle områder, da nogle af påstandene kan modbevises.