Beskrivelse
Forskere nu om dage befinder sig i en svær situation. Ja, næsten umulig. De skal legitimere deres eksistens ved at formidle deres forskning i korte forståelige statements til journalister, politikere og den brede offentlighed. Samtidig må de ikke give udtryk for, at de forstår sig bedre på verden end folk i almindelighed.
Forståelsens rasen handler om denne konflikt og om, hvordan den fremherskende idé om ligeværdighed truer med at udhule forskningens troværdighed.
Claus Holm advarer i bogen mod, at ikke-forskere afgør, om forskere, forskningsfelter og forskningsinstitutioner skal have lov til at eksistere. Han fortæller også, hvilke kriterier formidlingen skal opfylde for at være troværdig. Et af dem er, at forskere skal til at være mere kritiske, ikke mindst over for hinanden. Forståelighed, nytteværdi og begejstring er tidens treklang for universiteternes samspil med omverdenen.
I Forståelsens rasen spørger Claus Holm, om troværdig forskningsformidling er mulig, hvis forskere som kommunikatører bliver så fleksible, at de som vindbøjtler drejer formidlingen af forskning efter, hvad brugerne gerne vil høre.
Claus Holm er kommunikations- og sekretariatschef ved Danmarks Pædagogiske Universitet.