Fortællinger fra vikingetiden (Ebog, epub, Dansk) af Klaus Ebbesen

Fortællinger fra vikingetiden (Ebog, epub, Dansk)

Af: Klaus Ebbesen


Forlag: E-Universitetet

 • Type: Ebog
 • Format: epub
 • Sprog: Dansk Sprog: Dansk
 • ISBN-13: 9788799109241
 • Udgave: 1
 • Udgivelsesdato: 27-02-2015
 • Udgiver: 1
 • Sideantal: 123 Sider
 • Filtype: epub
 • Filversion: 3.0
 • Filformat: Reflowable
 • Filstørrelse: 2255 KB
 • Kopibeskyttelse: DigitalVandmaerkning
Kort beskrivelse
De gamle fortællinger, eventyr og sagn om de nordiske helte og guder har fashioneret mennesker i mere end ét tusind år. I generation efter generation har børn og voksne fortalt og lyttet til disse dramatiske historier. Fra ca. 400 år e. Kr. til i dag. Først for nylig er de nordiske sagn blevet behandlet ud fra en arkæologisk synsvinkel og i en bred kulturhistorisk sammenhæng. Derfor fortælles alle de gode, gamle historier igen i denne bog samtidig med, at de placeres i deres rette, arkæologiske kontekst. Det er den første alment tilgængelige oversigt over dette stykke europæisk litteraturhistorie. Den kendte arkæolog, dr. phil. Klaus Ebbesen, udsender her alle de kendte fortællinger fra jernalder og vikingetid som e-bog. Så kan de læses på ipads, tablets, PC-er mv. Og det bliver meget lettere at læse højt for børnene i børneværelset.

Beskrivelse

”Fortællinger fra vikingetiden” genfortæller alle de gamle nordiske eventyr og sagn om guder og helte. Samtidig sættes de gode historier ind i deres kulturhistoriske sammenhæng i jernalder og vikingetid. Niebelungenlied er således sunget i hele Europa lige siden 500 år e.Kr., og fortællingen om Regnar Lodbrog er en sen, nordvesteuropæisk udløber heraf. Sagnet om Uffe hin Spage stammer fra England på nogenlunde samme tid. Rolf Krake og hans kæmper holdt til i Kroatien, men historierne om dem er helt sikkert blevet fortalt i Lejrehallen i vikingetiden. Lige som de andre, dramatiske historier er fortalt her og overalt i vikingehjemmene Den nordiske mytologi med sagnene om Odin, Tor, Freja og de andre guder er opstået på senromersk grundlag i begyndelsen af 400-tallet. Frugtbarhedsguderne Frej og Freja blev hurtigt meget populære, mens krigsguden Tor har sin storhedstid i sen vikingetid. Da var ca. 25 % af alle nordboer opkaldt efter ham! Det er første gang, at den ældste, nordiske litteratur gennem arkæologiske fund bliver placeret i en tidsmæssig og geografisk sammenhæng. Det gør fortællingerne om de gamle kæmper og guder endnu mere levende.

Forord.

De gamle fortællinger, eventyr og sagn om de nordiske helte og guder har fashioneret mennesker i mere end ét tusind år. I generation efter generation har børn og voksne fortalt og lyttet til disse dramatiske historier. Først for nylig er de nordiske sagn blevet behandlet ud fra en arkæologisk synsvinkel og i en bred kulturhistorisk sammenhæng. Derfor fortælles alle de gode, gamle historier igen i denne bog samtidig med, at de placeres i deres rette, arkæologiske kontekst. Fremstillingen bygger i høj grad på forfatterens egen forskning. Det er den første alment tilgængelige oversigt over dette stykke europæisk litteraturhistorie. Jeg håber, det vil være lige så fornøjeligt at læse denne bog, som det har været for mig at skrive den.

Indhold.

Forord. 1. Kong Skjold fik en våd skibsgrav. 2. Helte graves op af jorden. 3. Jernalderens berømteste digt: Nibelungenlied. 4. Regnar Lodbrog og hans sønner. 5. Sagnet om valkyrien Hilde. 6. Kampen på Samsø. 7. Sagnheltenes Danmark. 8. Kæmper og uhyrer i Lejre Kongsgård. 9. Vermund og Uffe, - og kong Offa af Mersia. 10. Et par eventyr fra vikingetiden. 11. Frode Fredegod er fri fantasi. 12. Stærkodder er Nord- og Centraleuropas ældste mand. 13. Holger Danske, dansk helt i udlandet. 14. Guderne har også deres historier. a. Tyr. b. Balder. c. Frej og Freja. d. Tor. e. Odin. f. Verdens skabelse og undergang. g. Den nordiske mytologi. 15. Arkæologi er spændende.

Klaus Ebbesen Født 9. maj 1946 på Frederiksberg. Student, Frederiksberg Gymnasium, 1965. – Mag. art i arkæologi 1974. - Dr. phil. i 2006 på afhandlingen: ”The Battle Axe Period – Stridsøksetid”. Adjunkt og senere lektor ved Københavns Universitet 1974-2000. Kulturhistorisk konsulent siden 1990. Selvstændig erhvervsdrivende siden 1992. Siden 2000 leder og senere ejer af Akademos-koncernen (www.akademos.dk). Tidlig politisk engageret som socialdemokrat. Har beklædt talrige tillidshverv, først i DsU (1962-8) og senere i partiet. Folketingskandidat på Frederiksberg 1967-81 og indsuppleret medlem af Folketinget 1978-9. Har skrevet talrige videnskabelige bøger og artikler, senest værket ”Danmarks megalitgrave” 1-2, Kbh. 2008-11. _ Tillige forfatter til mange skolebøger, bl.a. ”Danmarks Oldtid” 1-6, Kbh. 1990-3 samt mange populærvidenskabelige bøger, senest: ”Vikingemad – med autentiske opskrifter”. Er en kendt og meget benyttet foredragsholder i hele landet om vor fortid og kulturhistorie. Yderligere oplysninger på www.klaus-ebbesen.dk

Læsernes anmeldelser (0)