Udbryderkongen Carl August Lorentzens Livshistorie: fortalt af en grandnevø (ebog, epub, dansk)

Af: Jan Patrick Skaarup


 • Forlag: Forlaget ClaraMundi
 • Format: epub
 • Type: Ebog
 • Sprog: Dansk
 • ISBN-13: 9788793162198
 • Udgave: 2. udgave
 • Udgivelsesdato: 06-12-2019
 • Sideantal: 288 Sider
 • Filtype: epub
 • Filversion: 3.0
 • Filformat: FixedFormat
 • Filstørrelse: 97092 KB
 • Kopibeskyttelse: DigitalVandmaerkning
Kort beskrivelse
<p style="text-align: justify;">Biografien om Carl August Lorentzen er historien om et ganske usædvanligt menneske, en forbryder og kunstner, et menneske der konstant levede på kanten af loven, men som havde en fantastisk humor, store kreative evner og et gåpåmod, som gjorde ham i stand til at gøre noget, ingen anden havde gjort. Han gravede sig ud af Horsens Statsfængsel via en 20 meter lang tunnel. Historien fortælles af grandnevøen Jan Patrick Skaarup.</p> <p style="text-align: justify;">Udbryderkongen Carl August Lorentzens livshistorie, fortalt af en grandnevø, er historien om et ganske usædvanligt menneske, der konstant balancerede på kanten af loven med det resultat, at han tilbragte det meste af sit voksne liv i fængsler. Carl August var dog ikke kun en notorisk forbryder, han var også et kreativt og idérigt menneske, som tegnede, malede, og producerede kunsthåndværk. Bogen er en romanbiografisk biografi, der tager læseren med på en rejse gennem hele hans liv, inklusive hans berømte flugt i 1949, hvor han gravede sig ud af Horsens Statsfængsel. Bogen er krydret med eksempler på hans kunst og derudover billeder fra det gamle København, politiets arkiver og personer i Carl Augusts liv. Mange år bag tremmer gav Carl August anledning til at reflektere over sit liv og sin situation. Allerede i 1938 så han en problematik i samfundet, der den i dag er til debat i medierne. Det kan bedst udtrykkes med Carl Augusts egne ord fra et brev skrevet i Odense arrest:</p> <p style="text-align: justify;"><i>"Ligesåvel som der efter et langt Sygeleje for Patienten kræves Rekonvalescenstid, kræves der tid til Orientering for den mand, der i en del År har været indespærret i Fængsel og sat udenfor sin Samtid. Chancen for at han når at orientere sig inden han på ny forgriber sig og bliver indespærret er små for ham, dersom der ikke er nogen der vil tage sig af ham, for han står pludselig midt i Kampen for det daglige Brød i et Samfund, hvor der er overskud af Arbejdskraft, som den med de ringeste Chancer. Dette forstår de allerfleste mennesker godt, det er så vel som den almindelige Arbejdsløshed et Samfundsproblem.”</i></p>
PRIS
59,- kr

Levering: Straks (Leveres på e-mail)

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

 • Ingen gebyrer
 • Ingen abonnementer
 • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Natten mellem den 22. og 23. december 1949 forsvandt en flugtfange fra Horsens Statsfængsel. Udbryderkongen Carl August Lorentzens 14. flugt var en realitet. Efter 11 måneders ihærdigt gravearbejde, hvor han havde skabt en 20 meter lang tunnel under fængselsgården, fik Carl August endelig hul på cementgulvet i fængselsinspektørens kartoffelkælder og kunne få senere minutter senere kravle op gennem det snævre hul og forsvinde ud i natten. Da en fængselsbetjent tidligt om morgenen opdagede, at Carl Augusts celle nr. 7 var tom, gik alarmen, men hvordan i alverden var det lykkedes ham at forsvinde? Først senere på formiddagen gik den utrolige sandhed op for fængselspersonalet.

Uddrag fra kapitlet "Hvor der er en vilje, der er der også en vej":

“Han sad nu i sit eget lille fantasifulde univers i bunden af fængslet og kunne i ro og mag gennemtænke sine planer for den kommende tids ihærdige gravearbejde. Det var lidt at spille hasard. Var det overhovedet muligt, at komme igennem muren til hvælvingen. Var den måske blevet fyldt op, og når han først var igennem, hvordan skulle han så komme igennem bygningens fundament, der formentlig bestod af store og uhandy sten. Carl August lå på ryggen i cellen med hænderne foldet på maven, mens han lod fantasierne flyve afsted. Han vidste ikke noget om et af nutidens psykoterapeutiske begreber, visualiseringen af et mål, men det var lige præcis, hvad han foretog sig. For hans indre øjne manifesterede tunnellen sig. Han så sig selv grave og grave, fjerne jord og andre forhindringer, indtil han ville se lyset for enden af tunnellen, lyset, der illustrerede hans kommende frihed. Han kunne allerede smage friheden, mærke lyset fra solen, føle vinden suse i sit hår, mens han løb hen ad vejen og forsvandt fra fængslet, fangevogterne og politiet. "

Bogen om Carl Augusts livshistorie, skrevet af en grandnevø, er en romanbiografisk mosaik, der fortæller om et unikt menneske med et ganske usædvanligt liv. Den er krydret med eksempler på Carl August kunst og kunsthåndværk, og indeholder fotografier af personer i hans liv, det gamle København og ikke mindst breve, rapporter og bevismateriale fra 45 års ihærdigt politiarbejde.

Om bogens forfatter:

Jan Patrick Skaarup er oprindelig uddannet som shippingmand i Det Østasiatiske Kompagni, senere som sagsbehandler inden for kontanthjælpsområdet, indtil mere kreative beskæftigelser tog over. En overgang var musikken det store omdrejningspunkt, hvilket blandt andet medførte ophold som natklubsanger i Grækenland og Frankrig. De sidste 10 år har Jan Patrick været koncentreret om at skrive, sideløbende med fotoarbejde og videoproduktion, samt webdesign. I forhold til Carl August Lorentzen, kom det noget bag på Jan Patrick, at Carl August Lorentzen var hans grandonkel, idet Carl Augusts storesøster Ellen var forfatterens farmor. Efter faderens død i 2008, fik  Jan Patrick lyst til at dykke ned i sin slægts baggrund, og det førte videre til tanker om at skrive en bog om Carl August. Tankerne blev til virkelighed, og Jan Patrick Skaarup gav sig i kast med et større researcharbejde, der nu er mundet ud i en spændende beretning om hans berømte grandonkels brogede liv.

Anmeldelser (0)