Et polsk forbryderalbum: Danmark 1893 - 1929 (Bog, Hardback, Dansk) af Søren Marquardt Frederiksen

Et polsk forbryderalbum: Danmark 1893 - 1929 (Bog, Hardback, Dansk)

Af: Søren Marquardt Frederiksen


Nedsat pris! Et polsk forbryderalbum: Danmark 1893 - 1929

Forlag: Sydhav Forlag

 • Type: Bog
 • Format: Hardback
 • Sprog: Dansk Sprog: Dansk
 • ISBN-13: 9788792609151
 • Udgave: 1. (02-12-2023)
 • Oplag: 1. (02-12-2023)
 • Første udgivelsesår: 2023
 • Omslagsgrafiker: Søren Marquardt Frederiksen
 • Originalsprog: Dansk
 • Sideantal: 334
 • Indbinding: Hardback
 • Mål og vægt: B: 217mm, H: 307mm, D: 27mm, Vægt: 1430g
Status: Print on Demand - Forvent op til 20 dages leveringstid.

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

 • Ingen gebyrer
 • Ingen abonnementer
 • Ingen bindingsperioder

Alle Kategorier som dette produkt er en del af

Beskrivelse

Et Polsk forbryderalbum

I starten af 1900-tallet kom 100.000 polske sæsonarbejdere til Danmark. Overraskende mange af  dem endte med at begå forbrydelser. Når man leder efter gamle straffeakter på Rigsarkivet finder man utallige polske sager. Som en avis skrev i 1908: ”I vore arrester sidder altid polakker.”

Forbrydelserne

Aviserne bugnede med historier om de kriminelle polakker. De blev omtalt som ”uciviliserede, dyriske, tyvagtige og hurtige på kniven.” De fleste sager drejede sig om vold og tyveri af mad, penge, cykler og statussymboler som lommeure og fine støvler. De polske piger blev gravide og gik i stadig løsere gevandter. Når de skulle føde gik de alene ud i marken og trak barnet ud af deres skød. Ofte døde barnet.

Historier om Danmark

Hver for sig er straffesagerne historier om individuelle og ofte banale forbrydelser. Sammen tegner de et levende og dystert billede af hvordan det for 100 år siden var at være polsk landarbejder i Danmark.

Ofte levede de under usle kår. På kasernerne boede de sammenstuvede i små og overfyldte kamre. Maden bestod af kartofler og skummetmælk som man normalt gav til grisene. Arbejdet stod på fra 5 morgen til 7 aften. Mange af dem kunne ikke læse og forstod ikke deres arbejdskontrakter og blev tit snydt af arbejdsgiverne. Når de forlod gårdene og begav sig ud i de danske landsbyer blev de mødt af nedladenhed og foragt.

Straffeakterne fortæller om den dybe kløft der var mellem de unge polakker og det danske samfund. Om danske herregårde og sukkeraktionærer der blev hovedrige på det man kaldte ’den hvide slavehandel’. Om arbejderavisernes ambivalente forhold til de polske løntrykkere og om danskernes syn på udenlandske arbejdere fra ’uciviliserede’ lande.

De farlige dage

Udover at være vidnesbyrd om dansk historie er de gamle straffeakter også fortællinger om unge mennesker der var langt væk hjemmefra. Hovedparten af de polske sæsonarbejdere var purunge, kun 15-20 år.

I Polen levede de i små, tætte landsbyer, hvor den katolske kirke og landsbykulturen trængte ud i alle kroge og så alt. I Danmark var de frisatte, uden for landsbyens overvågende og beskyttende rækkevidde, overladt til sig og deres jævnaldrende landsmænd.

Når det blev lørdag fyraften, efter en lang uge med monotont arbejde i roemarken, ville de feste og danse. Brændevinsflaskerne kom på bordet og så dukkede det som datidens aviser kaldte polakkernes ”primitive og dyriske natur” op i dem. Det var på de tidspunkter de fleste forbrydelser skete. Lørdage og søndage var farlige dage. Det var de dage hvor de tilbageholdte følelser blev sluppet løs.

Bogen

Bogen indeholder 135 polske forbryderfotografier og 25 personhistorier der genskaber forbrydelserne. Derudover citater fra gamle aviser der viser hvordan man dengang betragtede og omtalte de polske arbejdere. Sammen giver kilderne et levende indblik i polakkernes hverdag og de konflikter der drev dem ud i forbrydelser.

Bogen udkommer 2. december 2023 i stort format med titlen ’Et polsk forbryderalbum – Danmark 1893-1929.’

334 sider, 300 kr.

Bogens forside

Billedet på bogens forside viser Rozalya Musial der i 1913 kvalte sit nyfødte barn i en udtørret mergelgrav på Lolland. Hun blev dømt til 4 års fængsel som hun afsonede i kvindefængslet i København. Rozalyas skæbne bliver fortalt i historien ’Drillet til mord’.

Læsernes anmeldelser (0)