Schlüters politiske testamente (Bog, Hæftet, Dansk) af John Wagner

Schlüters politiske testamente (Bog, Hæftet, Dansk)

Af: John Wagner


Nedsat pris! Schlüters politiske testamente

Forlag: Gyldendal

 • Type: Bog
 • Format: Hæftet
 • Sprog: Dansk Sprog: Dansk
 • ISBN-13: 9788702282610
 • Udgave: 1. (19-03-2019)
 • Oplag: 2. (12-04-2019)
 • Illustrationer: Ja
 • Omslagsgrafiker: Simon Lilholt - Imperiet
 • Originalsprog: Dansk
 • Sideantal: 286
 • Indbinding: Hæftet
 • Mål og vægt: B: 154mm, H: 224mm, D: 25mm, Vægt: 514g
Læsernes vurdering:
(Læs 1 anmeldelse)

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

 • Ingen gebyrer
 • Ingen abonnementer
 • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

POUL SCHLÜTER, den længstsiddende danske statsminister siden 2. verdenskrig og Det konservative Folkepartis største parlamentariker, gør status over sine 75 år som konservativ.

Han fortæller om succeser og fiaskoer. Hvad var det, han gjorde, når det virkelig gik godt? Og når det gik galt? Hvad er det for en konservatisme, han identificerer sig med – og gerne ser, at Det konservative Folkeparti udfolder i dansk politik i fremtiden? Og hvad vil han gerne huskes for? På vej mod de 90 år er Schlüter stadig skarp som i sine velmagtsdage, uanset om det gælder Socialdemokratiet i opposition i 1980’erne, forholdet til Venstres ledere, Tamilsagen eller – aktuelt – Brexit, regeringens mange spindoktorer og sin ottende efterfølger som konservativ partileder, Søren Pape Poulsen.

Læsernes anmeldelser (1)

Ole K. Ersgaard MDM, PD
17-04-2019

Erhvervsøkonom


Schlüters politiske testamente:
Bogen er skrevet af journalisten og direktør for Samvirkende Købmænd John Wagner, der bl.a. tidligere har været generalsekretær for Det Konservative Folkeparti.
Bogen giver bl.a. et godt indblik i de problemer som Danmark stod med, da den socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen gav op i 1982.
Og som hans afløser på statsministerposten - Poul Schlüter fra det Konservative Folkeparti - blev sat i spidsen for at løse.
Og genopretningen lykkedes. Endda under særdeles vanskelige parlamentariske forhold. Selvom eksperter ikke havde givet Poul Schlüters regering en særlig lang levetid blev virkeligheden en anden. 10 1/2 år og med et optimistisk og voldsomt forandret Danmark som resultat.

John Wagner har dygtigt beskrevet den politiske proces i lovgivningsarbejdet og de problemer og spændinger, der var i regeringsperioden mellem det Konservative Folkeparti og Venstre. Men også fodnotepolitikken i Danmarks sikkerhedspolitik - som Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og SF præsterede, hvilket var en katastrofe for landets anseelse og ikke mindst fortsatte tilhørsforhold til NATO.
John Wagner har fået mange af den tidligere konservative statsministers kendte udtalelser med. Men det kan undre, at et af de mest kendte ikke er kommet med. Poul Schlüter blev jo en gang spurgt om, hvorvidt Venstres formand og udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, kunne blive den næste statsminister? Poul Schlüter svarede på sin typiske måde :" Jo, det kan han givetvis. Bare ikke i Danmark"?
Men ellers er der mange af dem, som Poul Schlüter også er blevet berømt for.
Han klarede jo 4 valg: Men der blev ikke talt om at vinde de enkelte valg. Det blev udtrykt som - "Jeg vandt ikke, men jeg undgik at tabe"!.
Det trækker imidlertid ned med nogle slåfejl og ikke mindst unøjagtigheder i fakta afsnittet, hvor antal stemmer til det Konservative Folkepart ( i 2011 og 2015) ikke er i overensstemmelse med oplysningerne i bogen "Folketingsvalget efter valget i 2015".
Men John Wagner har en god pen, der gør læsningen interessant. Og den giver også en god indsigt i Poul Schlüters tid, opgaver og ansvar som statsminister. Der er også fundet plads til Poul Schlüters refleksion over tiden som statsminister og bl.a. hans vurdering af partiet i dag.
Bogen er absolut anbefalelsesværdig.