Forventes på lager: 05-04-2022
Alle Kategorier som dette produkt er en del af
Alle Kategorier som dette produkt er en del af
"Det letter at få det sagt”
Ordene tilhører 91-årige Henning Sorth, som var øjenvidne til nedskydningen af en russisk soldat. En likvidering, som skyldtes en desertering, da den sovjetrussiske soldat ikke ville rejse med hjem – og stak af over marken. ”Jeg kan stadigvæk se det for mine øjne”, fortsætter Henning Sorth samtalen.
Birgitte Borgen Müller Marcussen har haft samtaler med 70 bornholmske øjenvidner om deres erindringer fra 1945-1946, hvor der var næsten 8.000 russiske soldater på Bornholm. En tid, hvor der var kosakdans og musik på torvet, romantik og byttehandel med ure, cigaretter og cykler – men også en tid med tyverier, overfald og voldtægter, hvorfor russertiden blev et møde på godt og ondt.
”Mange var bekymrede over, hvad der dog skulle blive af Bornholm”, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup, som i bogen introducerer emnet, omfanget og hylder forfatterens initiativ.
”Russertiden var den tavse periode. Både blandt befolkningen, men også i offentligheden, hvilket faktisk kom bag på mig”, siger forfatteren. Med denne bog bliver tavsheden brudt for mange. Her sætter 70 bornholmere ord på russertiden – med deres erindringsglimt.
5. april 2022 er det 76 år siden, at russerne forlod Bornholm efter 11 måneder på øen.
Det var en periode, som der efterfølgende sjældent er blevet talt meget om. En periode plaget af både frygt og bekymringer for, hvad der skulle ske med Bornholm og den bornholmske befolkning.
En periode med tyverier og voldtægter, men også en periode med musik og dans på torvet. Med romantik og med byttehandler med alt fra cykler til ure.
I 70 Erindringsglimt fra russertiden på Bornholm har Birgitte Borgen Müller Marcussen samlet erindringer fra bornholmske øjenvidner under den russiske besættelse, der beskriver tiden på både godt og ondt. Ofte er det erindringer, som den enkelte fortæller ikke tidligere har delt, ej heller med de nærmeste.