Lenins bodyguard (Ebog, epub, Dansk) af Leif Davidsen

Lenins bodyguard (Ebog, epub, Dansk)

Af: Leif Davidsen


Forlag: Lindhardt og Ringhof

 • Type: Ebog
 • Format: epub
 • Sprog: Dansk Sprog: Dansk
 • ISBN-13: 9788711996652
 • Udgave: 1
 • Udgivelsesdato: 21-03-2022
 • Udgiver: Lindhardt og Ringhof
 • Sideantal: 440 Sider
 • Filtype: epub
 • Filversion: 3.0
 • Filformat: Reflowable
 • Filstørrelse: 1462 KB
 • Kopibeskyttelse: DigitalVandmaerkning
Læsernes vurdering:
(Læs 1 anmeldelse)
PRIS
165,- kr
Levering: Straks (Leveres på e-mail)

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

 • Ingen gebyrer
 • Ingen abonnementer
 • Ingen bindingsperioder

Alle Kategorier som dette produkt er en del af

  = Emner / kategorier
  = Sektioner / guides
  = Specialsider
  = Kampagner

Beskrivelse

I 1910 er København en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, mens Europa vakler på kanten af Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution. Det år ankommer sønderjyden Oskar Madsen til byen fra Amerika efter år i den amerikanske hær og som vicesherif.

I København installerer han sig på et lille pensionat, hvor der også bor en russer, som studerer den danske andelsbevægelse på Det Kgl. Bibliotek. En mørk aften redder Oskar tilfældigt sin medlogerende, Vladimir Uljanov, fra to overfaldsmænd, der er udsendt af Zaren. Og dermed indleder han et fortrolighedsforhold til den mand, verden senere skal kende som Lenin.

Da Oskar rager uklar med ordensmagten, flygter han og forsøger at genoptage sit frie liv i Amerika. Men i 1917 får han en henvendelse fra den anden side af Atlanten: Lenin har brug for ham i Rusland, og Oskar bliver således førstehåndsvidne til verdenshistorien som Lenins bodyguard.

Lenins bodyguard er en stort anlagt historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag.

Oskar Madsen er vendt tilbage til København efter flere år i den amerikanske hær og som vicesherif i Amerika.
Året er 1910, og Oskar indlogerer sig på et lille pensionat. Her bor også russeren, Vladimir Uljanov, der er ved at studere den danske andelsbevægelse.
En sen aften redder Oskar Vladimir fra to overfaldsmænd, der viser sig at være udsendt af den russisk Zar, og det bliver starten på et fortrolighedsforhold mellem de to mænd.

I 1917 er Oskar vendt tilbage til Amerika, efter at være raget uklar med den danske ordensmagt, da han modtager en henvendelse fra Vladimir, der beder ham komme til Rusland. Vladimir går nu under efternavnet Lenin, og Oskar bliver førstehåndsvidne til Den Russiske Revolution.

Læsernes anmeldelser (1)

William Kern
15-01-2023

Spænding og smæk for skillingen

Leif Davidsens "Lenins Bodyguard" er absolut spændende. Tidsmæssigt strækker sig over årene fra 1910 til 1917 og lokaliteterne er København, Aabenraa, Montana, USA og Skt. Petersborg. Så der sker noget, og det går stærkt.

Sønderjyden Oskar Madsen har - som mange andre sønderjyder i årene efter tabet af Slesvig til Tyskland i 1864 - søgt væk fra sin fødeegn og fundet en levevej i USA; dels som cowboy, dels som vicesherif, men er nu kommet tilbage til Danmark, hvor han ved et tilfælde lærer Lenin at kende, da denne i en periode opholder sig i København. Der opstår en fortrolighed mellem dem, og Lenin fæster lid til Madsen, som vsier sig som en mand, man kan stole på.

Senere tager Madsen tilbage til USA, hvor han oplever ganske meget, inden omstændighederne igen fører ham sammen med Lenin, men denne gang i Rusland, hvor han kommer til at arbejde som livvagt for Lenin og på nært hold oplever voldsomme begivenheder i forbindelse med den russiske revolution i 1917.

Handlingen e for så vidt troværdig og spændende, og læseren føres gennem en række skildringer, der giver et godt og nært billede af begivenheder, vi ellers kun kender fra historiebøgerne. Persoskildringerne er ret gode, og Davidsen skriver absolut spændende og kapitlerne er ret korte, så man keder sig ikke.

Jeg kan ikke finde meget at kritisere, bortset fra, at sproget nok er lige lovlig frisk og nutidigt street-smart i forhold til den tid, der skildres. Amerikanske four-letter words og nutidige slangudtryk virker lidt kunstige, og en enkelt ting irriterer, nemlig Davidsens alt for hyppige brug af malende sammenligninger, f. eks. "det gik så langsomt som en skovsnelt i regn," "jeg gloede som et barn foran en slikbutik", "de svørmede rundt på gaden som rotter omkring et slagteri." Enkeltvis er beskrivelserne ganske rammende, men når de forekommer hele tiden, undertiden flere gange på hver side, bliver de trættende.

Det skal dog ikke hindre, at jeg giver bogen fire stjerner, fordi den er spændende og underholdende læsning. Der er smæk for skillingen, når Leif Davidsen skriver.