Grisen: En kulturhistorisk og gastronomisk fortælling (Indbundet, Dansk) af Helle Brønnum Carlsen

Grisen: En kulturhistorisk og gastronomisk fortælling

(Indbundet, Dansk)

Nedsat pris! Grisen: En kulturhistorisk og gastronomisk fortælling


Bemærk: Kan leveres før jul.

Når du handler på WilliamDam.dk, betaler du den pris du ser.

  • Ingen gebyrer
  • Ingen abonnementer
  • Ingen bindingsperioder

Beskrivelse

Grisen er i vores egen tid i centrum af en sand symbolstorm: Muslimer og jøder anser den for uren; for vegetarer og veganere er den en syndebuk, mens visse politikere argumenterer for frikadelletvang i offentlige institutioner. 


Endelig er der dem, som mener, at grisen er langt bedre end sit rygte: Den er et af de mest intelligente pattedyr, producerer langt mindre CO2 end drøvtyggerne – og gastronomer vil vide, at den er et sandt tagselvbord af delikate udskæringer. 


Grisen har gennem historien vist sig overmåde overlevelses- og tilpasningsdygtig. Klimaet i Tyskland og Danmark er meget velegnet til grisehold, og allerede fra middelalderen fik den sammen med øl, rugbrød, sild og kål sin faste plads på langbordene. Efter tabet af Slesvig-Holsten i 1864 blev grisen inddraget i den nationalromantiske hyldest af danske værdier. Tidligt blev det danske landbrug rationaliseret og effektiviseret, og svinekøb blev sammen med smør en hovedeksportvare fra slutningen af 1800-tallet. Danskerne fik til gengæld lært at holde af leverpostej.  


”Grisen” er en fortælling om opture og nedture for både dyrene og griseavlerne – og ikke mindst den stadig mindre del af befolkningen, som gerne spiser den  Bogen demonstrerer, at grisen er behæftet med både religiøse tabuer, politiske slagord, profittænkning, udskamning, gode historier, respekt og nydelse  At tage på rejse med grisen er at lære vores egen madkultur og selvforståelse at kende. 


Helle Brønnum Carlsen (født 1959) er uddannet husholdningslærer, litterat og ph.d. på en afhandling om madens æstetik. Mangeårig madskribent og -anmelder, bl.a. for Politiken og Weekendavisen. 

Læsernes anmeldelser (1)

NILS FINN
Bekræftet køb.
19-05-2024

Indsigtsfuld, overraskende og morsom

En spændende og vidende beskrivelse af grisehold og grisekød uden at undgå omtale af landbrugets frygtelige behandling af svin og medicinsk overdosering. Også en omfattende beskrivelse af svinekød, udskæringer og kødets historie i dansk madlavning heriblandt oplysningen at frikadeller og leverpostej er ret så nye opfindelser, selvom begge i dag opfattes som traditionelle danske tilberedninger. Kun bogens sidste kapitel bør overspringes. Her omtaler forfatteren George Orwell, som hun ikke har forstået (hun mener Orwell var glad for Lenin), ligesom hun tror, at der ikke findes svinehold i Indien. Bortset fra dette slutkapitel kan bogen varmt anbefales.

Alle detaljer

Forlag Kristeligt Dagblads Forlag
Forfatter Helle Brønnum Carlsen
Format Indbundet
Sprog Dansk
Udgave 1. (26-08-2019)
Oplag 1. (26-08-2019)
Første udgivelsesår 2019
Originalsprog Dansk
Indbinding Indbundet
Mål og vægt B: 158mm, H: 220mm, D: 22mm, Vægt: 502g
ISBN-13 / EAN-13 9788774673903